Typologie(ën)

herenhuis
kunstenaarsatelier

Ontwerper(s)

Paul SAINTENOYarchitect1910

Stijlen

Beaux-Artsstijl

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)
  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2013-2014

id

Urban : 22858
lees meer

Beschrijving

Herenhuis in Beaux-ArtsstijlArchitectuurstroming (ca. 1905-1930) met reminiscenties aan de grote Franse architectuurstijlen uit de 18e eeuw. Rijk en zorgvuldig gedecoreerde gevels in natuursteen en/of simili of in combinatie met baksteen. Borstweringen en poorten in fraai uitgewerkt smeedwerk. met invloed van de Lodewijk XV-stijl, n.o.v. architect Paul Saintenoy, 1910.

Het gebouw werd ontworpen i.o.v. de schilder Franz Kegeljan en paalde aan het atelier dat hij in 1890 liet bouwen door architect Daniel Francken, op het huidige nr. 72. Dit atelier werd in 1950 vervangen door een appartementsgebouw (n.o.v. architect Henri Leemans), met behoud van de deuromlijsting, onder een gebeeldhouwd frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening. versierd met een schilderspalet.

Gevel in witsteen. Opstand van vier ongelijke traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) en twee bouwlagen onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken.. De linkertravee is breder, met verdiepte schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren. op de benedenverdieping; erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. met holronde vlakken en een vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. onder oculusKlein rond, ovaal of polygonaal venster., bekroond door een terras. Toegang op de rechtertravee. Vier dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap., de eerste in steen en onder boogvormig frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening., de overige in hout. Op de benedenverdieping, laterale muuropeningen met kooflijst. Gebeeldhouwd decor met rococo-invloed: cartouchesOmlijsting van een uitspringend vlak in de vorm van ingesneden en omkrullend papier of leer; vaak met opschrift of intern versierd., ranken en schelpen versieren de sleutels, het platform van de erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. en het frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening.. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  bewaard; raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. met roedeverdeling en gewelfde dwarsregelsEen dwarsregel deelt het kozijn van een deur of raam horizontaal op.. Beglaasde inrijpoort met schamppalen, borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. van het terras en vensterleuningenLage, versierde leuning boven een onderdorpel, meestal in metaal. in smeedijzerTaai, ‘kneedbaar’ ijzer dat ambachtelijk wordt ‘gesmeed’ (gehamerd bij hoge temperatuur) tot decoratieve bouwonderdelen als tuinhekken, borstweringen….

Interieur. Centraal trappenhuisGedeelte van een gebouw waarin de trappen zijn ondergebracht. onder daklicht, met een secundaire trap boven de inrijpoort. Achterliggend bijgebouw toegevoegd toen er in 1951 een consultatiebureau werd geïnstalleerd.

Bronnen

Archieven
GAS/DS 228-68, 228-72, 228-76.

Tijdschriften
Album de la Maison Moderne, 4e, jaargang, pl. 47.