Typologie(ën)

klooster/abdij
school

Ontwerper(s)

INCONNU - ONBEKEND1880-1889

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Landschappelijk
  • Sociaal
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2013-2014

id

Urban : 23249
lees meer

Beschrijving

Gelegen op een perceel dat achteraan op de Korte Hulpstraat uitgeeft, complex in eclectische stijl met gotische invloed, gebouwd in de jaren 1880.

Het klooster werd tussen 1875 en 1878 op nr. 91-93 gevestigd. Het bestond toen uit gebouwen die kleiner waren dan de huidige, daterend van vóór 1876. In de jaren 1880 kreeg het complex zijn huidige vorm, met drie hoofdvolumes, via uitbreiding of de heropbouw van de bestaande gebouwen. Op nr. 91, groot gebouw van zes traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) en drie bouwlagen onder zadeldakDak met twee hellende dakvlakken., waartegen achteraan de apsis van een kapel is aangebouwd. Op nr. 93, woning van drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) en vier bouwlagen, de laatste twee toegevoegd in 1898 door architect Antoine Aulbur, die achteraan ook een groot haaks geplaatst volume met dezelfde hoogte aanbouwde, met puntgevelGevel waarvan de top driehoekig is. en zadeldakDak met twee hellende dakvlakken.. Achter nr. 91, haaks op de Korte Hulpstraat, volume van drie bouwlagen onder schilddakDak met twee driehoekige dakvlakken aan de smalle zijde en twee trapeziumvormige aan de lange zijde.. De rest van het terrein wordt aan die zijde afgeboord door een omheiningsmuur die uit dezelfde tijd stamt als dit volume, aan de achterzijde waarvan na 1899 een laag volume werd aangebouwd.

Op nr. 91, gebouw met invloed van de gotische stijl. Gevels thans bepleisterdMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen..
Op de voorgevel, derde traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), met de toegang, in risalietRisaliet (Italiaans, van risalto: uitstekend deel), vooruitspringend volume van een gevel dat over de hele hoogte doorloopt en soms hoger is; naar gelang de positie worden er midden-, zij- en hoekrisalieten onderscheiden.. Muuropeningen op de benedenverdieping met tussendorpelStenen dorpel die een deur of venster horizontaal in tweeën deelt. en onder spitsboog, de venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. met hoekblokomlijsting. Inrijpoort op de derde traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). VenstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op de verdiepingen met impostvensterVenster boven een deur en ervan gescheiden door een stenen dorpel, een entablement of een muurvlak. in een waterlijstVooruitspringende rand in het gevelvlak die regenwater buiten gevel laat afdruppelen.. Klimmende dakkapellenDakkapel met overkapping die in dezelfde richting helt als het dakvlak. verwijderd na 1971. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  vervangen.
Op de achtergevel, toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht. met verspringende bouwlagen; inrijpoort met tussendorpelStenen dorpel die een deur of venster horizontaal in tweeën deelt. en spitsboog. VenstersLicht- en/of luchtopening in een muur. met tussendorpelStenen dorpel die een deur of venster horizontaal in tweeën deelt. of kruisraam op de benedenverdieping, gekoppeldTwee of meerdere identieke bouwelementen (vensters, zuilen, pilasters) die tot een groter (symmetrisch) geheel zijn samengevoegd. op de verdiepingen. Links, kapel met driezijdige apsis en getrapte steunberen; venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. onder spitsboog en kruisribgewelven.

Op nr. 93, gevel opnieuw bepleisterdMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen.. Op de eerste verdieping, doorlopend  balkon met gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. Op de volgende verdiepingen, omlijstingen van de muuropeningen analoog aan die op de verdiepingen op nr. 91. Klimmende dakkapellenDakkapel met overkapping die in dezelfde richting helt als het dakvlak. verwijderd na 1971. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  bewaard, waaronder de luiken op de benedenverdieping.

Aan de Korte Hulpstraat, gevels van het volume en omheiningsmuur in baksteen versierd met geelkleurige bakstenen, geritmeerd door pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. met een bakstenen zaagtandfries en ankers.
Volume van één traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) aan de straatkant en acht traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) aan de binnenplaats. DakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. onder schilddakDak met twee driehoekige dakvlakken aan de smalle zijde en twee trapeziumvormige aan de lange zijde., per twee gekoppeldTwee of meerdere identieke bouwelementen (vensters, zuilen, pilasters) die tot een groter (symmetrisch) geheel zijn samengevoegd. aan de kant van de binnenplaats. KroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). bewaard.
Omheiningsmuur met rondboogvormige getraliede muuropeningen; deur met tussendorpelStenen dorpel die een deur of venster horizontaal in tweeën deelt. uiterst rechts.

Bronnen

Tijdschriften
MERTENS, A., ROZEZ, “Poste (rue de la)”, Annuaire du Commerce et de l'Industrie de Belgique, Province de Brabant, Bruxelles et sa banlieue, Brussel, Établissements généraux d'imprimerie, 1875, 1878.

Kaarten / plannen
POPP, P. C., Atlas du Royaume de Belgique, plan parcellaire de la commune de Schaerbeek, ca. 1858.
Plan de la commune de Schaerbeek 1876, Nationaal Geografisch Instituut.
Bruxelles et ses environs, Militair Cartografisch Instituut, 1881.
Bruxelles et ses environs, Militair Cartografisch Instituut, 1893.
Plan de la commune de Schaerbeek 1899.