Typologie(ën)

kantoorgebouw

Ontwerper(s)

Michel POLAKarchitect1946-1949

Jean POLAKarchitect1946-1949

André POLAKarchitect1946-1949

Stijlen

Modernisme

Inventaris(sen)

  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Landschappelijk
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2013-2014

id

Urban : 23216
lees meer

Beschrijving

Modernistisch kantoorgebouw, n.o.v. architecten Michel, André en Jean Polak, 1946-1949.

Geschiedenis

De beslissing om in de Paleizenstraat een gebouw voor de Dienst Belastingen van Schaarbeek op te richten, werd kort voor de Tweede Wereldoorlog genomen. Oorspronkelijk moest het gebouw komen op de plaats van het rechterdeel van het RTT-gebouw, een gebouw waarvan toen slechts het linkerdeel al was uitgevoerd (zie nr. 42-46). De funderingswerken op die plaats werden echter in 1942 door de Duitsers stilgelegd. In 1946, na de beslissing om het RTT-gebouw naar rechts uit te breiden, vond een terreinruil tussen de Regie en de Belgische staat plaats: het gebouw van de Belastingen werd naar rechts verschoven en tegen de uitbreiding aangebouwd.

Beschrijving

Gebouw met een structuur van gewapend beton, bestaande uit twee blokken: aan de straatkant, een rechthoekig blok van zeven bouwlagen, de laatste twee progressief inspringend; haaks op de achterzijde, rechthoekige sokkel van vier bouwlagen met patio onder daklicht, waarop twee T-vormige vleugels van negen bouwlagen rusten. Afgeplatte zadeldakenDak met twee hellende dakvlakken. met koperen dakbedekking.

Straatgevel bekleed met hardsteen en witsteen op de verdiepingen. Gevel van dertien gelijke traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), geritmeerd door kolossale pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. en met een grote geprofileerde omlijsting op de verdiepingen. Van de zevende tot de negende traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), drie ingangen; beglaasde metalen deuren met motieven van vierkanten en deurvleugels met fijne balustersVaasvormige spijl van een borstwering. en buisvormige stootstang. Boven de centrale toegangsdeur, bronzen vlaggenstokhouder. RaamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. vervangen.
De deuren geven toegang tot een hal bekleed met rood en zwart marmer. TrappenhuisGedeelte van een gebouw waarin de trappen zijn ondergebracht. in dezelfde materialen en metalen leuning.

Achtergevels bekleed met geelkleurige baksteen, met hardstenen elementen en witte banden gevormd door de betontegels. Brede gestapelde erkersRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. met ronde hoeken, voorzien van vensterregistersDoorlopende horizontale aaneenschakeling van vensters.. RaamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. vervangen.

Bronnen

Archieven
GAS/DS 204-42, 204-50-60.

Tijdschriften
“Extension de l'hôtel central des télégraphes et téléphones à Bruxelles”, Architecture, Urbanisme, Habitation, 7-8, 1951, pp. 89-104.