Typologie(ën)

herenhuis
werkplaats (ambachtelijk)
kantoorgebouw

Ontwerper(s)

Cos HOSTEarchitect1833-1858

V. KERKHOFFarchitect1890

Stijlen

Neoclassicisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)
  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2013-2014

id

Urban : 23220
lees meer

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd tussen 1833 en 1858, gesigneerd op de benedenverdieping “COS HOSTE ARCH” en in 1890 gewijzigd door architect V. Kerkhoff, die het wellicht helemaal renoveerde.

Opstand van drie bouwlagen en vier gelijke traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Benedenverdieping met verdiepte schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren. en rondbogige muuropeningen. Inrijpoort bekroond door een balkon op drie zware consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief., met daarop twee Toscaanse zuilen waarop het balkon van de tweede verdieping rust. GebuikteMet een buik staand; welvend oppervlak dat een ongelijkmatige boogwerking vertoont. gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust., ook voor de glasdeurenDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat. op de eerste verdieping. Decor met sleutels en guirlandes boven de venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op de benedenverdieping. FriesHorizontale band om een muurvlak in te delen of aan de bovenzijde te begrenzen; al dan niet beschilderd of versierd (terracotta, sgrafitto, cementtegels…). van het hoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel. met digliefen. DakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. uit 1964. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  grotendeels bewaard.

Het huis stond oorspronkelijk op een groot perceel binnen het huizenblok, met toegang aan de Groenstraat. In 1929 werd er een maroquinerieatelier gebouwd (n.o.v. architect E. Michel), dat eind 20e eeuw door een groot kantoorgebouw werd vervangen.

Bronnen

Archieven
GAS/DS 204-112.

Kaarten / plannen
POPP, P. C., Atlas du Royaume de Belgique, plan parcellaire de la commune de Schaerbeek, ca. 1858.