Typologie(ën)

woning
driegevelvilla

Ontwerper(s)

Entreprises CAPELLEaannemer1935

Stijlen

Art deco
Pakketbootstijl

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2012-2013

id

Urban : 22244
lees meer

Beschrijving

Ensemble van twee woningen in art-decostijl met invloed van de pakketbootstijlArchitectuurstijl uit interbellum en geïnspireerd op de gestroomlijnde pakketbootesthetiek (boegvormige volumes, patrijspoorten, enz.), gebouwd door de Entreprises Capelle naar plannen van hun architecten, 1935.

Sluit een bijzonder homogene huizenrij uit dezelfde periode, beginnend op nr. 11 van de Heliotropenlaan.

Gevels in oranjekleurige baksteen met elementen in similiBepleistering ter imitatie van natuursteen. en witsteen. Hoge onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen. van hardstenen tegels. Tuintje afgesloten met een muurtje onder buisreling. Centrale trappenhuizenGedeelte van een gebouw waarin de trappen zijn ondergebracht. onder daklicht.

Mimosasstraat 55, schuine <a href='/nl/glossary/249' class='info'>travee<span>Verticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...)</span></a> met reliëf (foto 2012).

Op nr. 55 Mimosasstraat, grote villa van drie bouwlagen, de laatste als attiekMuur of bouwlaag boven de kroonlijst die meestal het dak aan het gezicht onttrekt..
Langs de straat, niet-uitgelijnde muuropeningen op de traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...): garagepoort in de onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen., twee venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op de benedenverdieping, twee andere op de eerste verdieping, gescheiden door een kleine trapezoïdale erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. onder kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement).. De gevel wordt verlengd door een geprofileerd bakstenen muurscherm dat een terras gelegen langs de hoofdtoegang verbergt.
Aan de laan, drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), de centrale voorzien van een dienstingang bekroond door een hoog en smal rondboogvormig vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. dat het secundaire trappenhuisGedeelte van een gebouw waarin de trappen zijn ondergebracht. verlicht.
De twee gevels worden verbonden door een hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. versierd met een hoog stenen bas-reliëf met bloemenmotief in een arcadeEén of meerdere bogen, steunend op zuilen of pijlers; kan ook blind zijn.. De attiekverdiepingVerdieping (soms halve verdieping), gelegen net boven de kroonlijst of als terugspringende hoogste verdieping van een gebouw. , die door de kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). wordt benadrukt, bestaat langs elke verkeersweg uit een muurvlak met oculusKlein rond, ovaal of polygonaal venster. en vormt op de hoek een gebogen uitsprong die zelf door een inspringend gebogen muurvlak wordt ingenomen. In dit geheel bevindt zich een terras overdekt door een betonnen plat dak op twee zuiltjes en benadrukt door een dubbele decoratieve band tussen twee uitspringende parallellepipedums. VensterregisterDoorlopende horizontale aaneenschakeling van vensters. langs de laan.
Aan de tuinzijde, gevel van twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), die links met de toegangsdeur, die rechts achter het boogvormige terras en een “serre”.
Kroonlijst bewaard. Dienstdeur bewaard, met raam met geometrisch traliewerk. RaamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. vervangen.

Mimosasstraat 55 en Heliotropenlaan 19 (foto 2012).

Op nr. 19 Heliotropenlaan, huis van twee bouwlagen onder mansarde en plat dak. Links, deur met witstenen afgeschuinde omlijsting onder platte houten luifelAfdak boven de ingang van een huis of handelszaak. en impostvensterVenster boven een deur en ervan gescheiden door een stenen dorpel, een entablement of een muurvlak., achter een trap met buisreling. Rechts, lichtjes uitspringende voorbouw met houten kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement)., voorzien van een vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. en, in de onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen., een garagepoort binnen afgeschuinde omlijsting. Op de verdieping, vensterregisterDoorlopende horizontale aaneenschakeling van vensters. met borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. versierd met een klein bas-reliëf met bloemenmotief. Centrale dakkapelUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. onder kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement).. Bewaarde kroonlijstenStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement).. Deuren met getraliede ramen bewaard. Smeedijzeren traliewerk met geometrisch motief.

Bronnen

Archieven
GAS/DS 131-19.