Typologie(ën)

burgerwoning

Ontwerper(s)

INCONNU - ONBEKEND1844-1858

Stijlen

Neoclassicisme

Inventaris(sen)

  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2013-2014

id

Urban : 22977
lees meer

Beschrijving

Geheel van drie oorspronkelijk wellicht identieke burgerhuizen in neoclassicistische stijl met symmetrische compositieTypische gevelopstand bestaande uit drie gelijke traveeën; in Brussel komt dit geveltype vaak voor met drie bouwlagen volgens verkleinende ordonnantie; de centrale travee wordt in vele gevallen rijker uitgewerkt en benadrukt door haar licht te laten uitspringen en/of door één of meerdere balkons; het grondplan bestaat over het algemeen uit een aaneenschakeling van kamers., tussen 1844 en 1858. Ze vertonen overeenkomsten met nr. 43 en 45 (zie deze nummers).

Doorlopende benedenverdiepingen in hardsteen met bossageIn oorsprong een gevelbehandeling waarbij ruwgehakte, rechthoekige blokken natuursteen uit de loodlijn steken en de gevel op die manier een fors, rustiek (rustica) karakter verleent; later op gevel vormelijk geïmiteerd door middel van uitspringend al dan niet bepleisterde bakstenen blokken of banden (doorlopende schijnvoegen).. Boogvormig Frans balkonBorstwering tussen de dagkanten van een naar binnen openslaand venster dat tot de vloer doorloopt. met smeedijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust., op nr. 65 vervangen door een houten erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. in 1904. VenstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op de verdieping onder gedrukte boogBoog waarvan de kromming lager is dan de overeenkomstige rondboog. en sleutelSluitsteen van een opening; weerhoudt de gewelfstenen in een boog of gewelf. oorspronkelijk in cartoucheOmlijsting van een uitspringend vlak in de vorm van ingesneden en omkrullend papier of leer; vaak met opschrift of intern versierd.; vereenvoudigd lijstwerk op nr. 63, gewijzigd op nr. 65, toen een tweede verdieping werd toegevoegd en de gevel werd gecementeerdMet portlandcement bestrijken. in 1928. Deuren bewaard.

Op nr. 63 en 67, kroonlijstenStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). bewaard; van de eerste kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). zijn de consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief. verwijderd. MansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken. met twee houten dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap.. Oorspronkelijk raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn., behalve dat van de dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap..
Op nr. 65, bewaard raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn..

Bronnen

Archieven
GAS/DS 65: 165-65.

Kaarten / plannen
POPP, P. C., Atlas du Royaume de Belgique, plan parcellaire de la commune de Schaerbeek, ca. 1858.