Typologie(ën)

driegevelvilla

Ontwerper(s)

Adrien BLOMMEarchitect1929

Stijlen

Eclectisme
Art deco

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Landschappelijk
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2012-2013

id

Urban : 22183
lees meer

Beschrijving

Langs de toegang tot een klein erf binnen het huizenblok, villa met art-deco-invloed, n.o.v. architect Adrien Blomme, 1929.

Halfopen langwerpig gebouw van drie bouwlagen, de eerste als onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen., onder een hoog dak met dakterras. Gevel van fijne baksteen met witstenen elementen.
Langs de laan, twee ongelijke traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), de eerste voorzien van een lage toegangsdeur, de tweede bekroond door een topgevelHoogste deel van een gevel, vaak driehoekig en/of getrapt. en voorzien van een trapezoïdale voorbouw met een garagepoort en een serlianaDrielicht met centraal hoger venster onder rondboog en laterale vensters onder architraaf., onder een houten, breed opengewerkte bouwlaag met pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. onder entablementHoofdgestel of onderdeel ervan (vb. kroonlijst) als bekroning van muuropening; entablement vaak op consoles.. DakvensterUit het dakvlak opgaand stenen venster dat met de gevel in verbinding staat of er enkel door een kroonlijst van gescheiden is. onder rondbogige bekroning. Ankers op de hoeken, links verdwenen.
Op de zijgevel, vijf traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), de tweede sterk uitspringend en bekroond door een topgevelHoogste deel van een gevel, vaak driehoekig en/of getrapt. op de verdiepingen, op brede consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief. met gewelfde uitsnijding verbonden door een steekboogBoog die minder dan een halve cirkel beschrijft; boog in de vorm van een cirkelsegment. Bij vensters spreekt men dan van een getoogd venster of steekboogvenster., boven een loggiaOverdekte, halfopen ruimte; schaduwrijke inham in de gevel van een gebouw. met smeedijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust., thans afgesloten door raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn..
Topgevels met bolvormige topstukken. Houten dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. onder frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening.; kleine driehoekige dakkapelUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. aan de laan. Bewaarde kroonlijstenStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement)., vooraan in hout, achteraan met keellijst in similiBepleistering ter imitatie van natuursteen.. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  vervangen, behalve de toegangsdeur met getraliede ramen. Voortuin afgesloten door een muurtje bekroond door een hek.

Bronnen

Archieven
GAS/DS 164-392.