Typologie(ën)

driegevelvilla

Ontwerper(s)

Clément HUBERTYarchitect1928

Stijlen

Eclectisme met pittoresk karakter
Art deco

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Landschappelijk
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2012-2013

id

Urban : 22173
lees meer

Beschrijving

Villa met invloed van de cottagestijl en de art decoTendens tot de geometrisering van vormen en architecturale ornamenten die zich uitdrukt in het materiaal- en kleurgebruik., n.o.v. architect Cl. Huberty, 1928. Dezelfde architect ontwierp ook het huis ernaast (zie nr. 334).

Halfopen gebouw van twee bouwlagen onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken.. Bakstenen gevel met elementen in similiBepleistering ter imitatie van natuursteen., thans beschilderd. OnderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen. in veelkleurige zandsteen. Decor van imitatievakwerk op de verdieping, op het hoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel. en op het dak. Twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in de laan en drie op de zijgevel.
In de laan, rechthoekige voorbouw in de onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen., voorzien van een garagepoort, trapezoïdaal in de hogere bouwlagen, de eerste onder drieledig dak, de tweede bekroond door een terras met smeedijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust., voor een veelhoekige topgevelHoogste deel van een gevel, vaak driehoekig en/of getrapt. met T-vormige glasdeurDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat. met houten monelenStenen vensterstijl.. ToegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht. met terugwijkende portiek1. Open galerij of zuilengang waarvan het dak op zuilen of arcades rust; - 2. Classicistische ruimte vóór een toegangsdeur die terugspringt of niet gelijk is met de voorgevel; - 3. Samenstel van twee zuilen onder architraaf die overgang tussen twee ruimtes accentueert. onder rondboogBoog waarvan de kromming een halve cirkel beschrijft. en geprofileerde omlijsting, achter een bordes1. Verhoogd platform vóór de ingang van een gebouw, bereikbaar via een aantal treden; - 2. Vloertje, boven aan of midden in een trap. met smeedijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. Erboven, voorstevenvormig vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. onder impostvensterVenster boven een deur en ervan gescheiden door een stenen dorpel, een entablement of een muurvlak. in het gevelvlak.
Op de zijgevel, tweede traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) als uitbouw onder veelhoekige topgevelHoogste deel van een gevel, vaak driehoekig en/of getrapt., de derde met voorstevenvormig vensterLicht- en/of luchtopening in een muur..
Bas-reliëfs met bloemenmotieven. KroonlijstenStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). bekleed met pvc. Toegangsdeur en garagepoort met getraliede ramen, evenals een deel van het raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn., bewaard. Tuinhek deels bewaard.

Bronnen

Archieven
GAS/DS 164-332.