Typologie(ën)

burgerwoning

Ontwerper(s)

Fernand DE PAUWarchitect1923

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Landschappelijk
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2012-2013

id

Urban : 22164
lees meer

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl met asymmetrische compositieTypische gevelopstand bestaande uit twee ongelijke traveeën; in Brussel komt dit geveltype vaak voor met drie bouwlagen volgens verkleinende ordonnantie; de hoofdtravee is meestal breder, rijker uitgewerkt en wordt verder benadrukt door licht vooruit te springen en/of door één of meer balkons; de kelders zijn meestal hoog, wat zich vertaalt in een hoge onderbouw; het grondplan bestaat over het algemeen uit een aaneenschakeling van kamers., n.o.v. architect Fernand De Pauw, 1923.

Vormt het begin van een huizenrij tot nr. 284 die loopt langs een kleine driehoekige square gevormd door de samenkomst van de Guillaume Kennisstraat en de Gustave Latinislaan.

Opstand van twee bouwlagen onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken., in witsteen en baksteen. Muuropeningen onder kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement)., venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. met een of twee monelenStenen vensterstijl., lichtjes gebogen op de hoofdtraveeBredere en rijker uitgewerkte travee, meestal van een huis met asymmetrische compositie; vaak in risaliet en onder bekronende topgevel.. Twee arcadesEén of meerdere bogen, steunend op zuilen of pijlers; kan ook blind zijn. op de benedenverdieping, de eerste met gehouwen timpaanMonumentaal driehoekig of segmentvormig boogveld, meestal besloten in een fronton; vaak rijkelijk versierd. met voorstelling van een geleerde in zijn bibliotheek, geflankeerd door putti die oorlog en vrede symboliseren, de tweede rond een terugwijkende portiek1. Open galerij of zuilengang waarvan het dak op zuilen of arcades rust; - 2. Classicistische ruimte vóór een toegangsdeur die terugspringt of niet gelijk is met de voorgevel; - 3. Samenstel van twee zuilen onder architraaf die overgang tussen twee ruimtes accentueert. op de hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. voorzien van een vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. en pilstervormige stijlen, links met gebeeldhouwde uil; smeedijzeren afsluithek. Boven de portiek1. Open galerij of zuilengang waarvan het dak op zuilen of arcades rust; - 2. Classicistische ruimte vóór een toegangsdeur die terugspringt of niet gelijk is met de voorgevel; - 3. Samenstel van twee zuilen onder architraaf die overgang tussen twee ruimtes accentueert., haut-reliëf met vrouwengezicht. Mansarde met ingesnoerde dakgoot en met dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. onder kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement).. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  bewaard: platte kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement)., raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. met loodstrips en deur met ramen versierd met glas-in-loodraam.

Interieur. Centraal vierkant trappenhuisGedeelte van een gebouw waarin de trappen zijn ondergebracht. onder daklicht. Bibliotheek vooraan op de benedenverdieping.

Bronnen

Archieven
GAS/DS 164-260.

Tijdschriften
L'Emulation, 9, 1924, p. 135.