Onderzoek en redactie

2012-2013

 

Het Houffalizeplein heeft een onregelmatige veelhoekige vorm en wordt in het westen afgesloten door het kruispunt gevormd door de Joseph Brandstraat, de Ernest Discaillesstraat en de Voglerstraat, en in het oosten door de Jeruzalemstraat. In het zuiden mondt de Hermanstraat erop uit.

Het plein werd pas tussen 1957 en 1962 aangelegd, om een onregelmatig kruispunt gevormd door enkele oude dorpswegen weg te werken en de nodige ruimte vrij te maken voor het zwembad dat in 1957 in de Jeruzalemstraat werd ingehuldigd (zie nr. 52-58). Daartoe werd in het zuiden het uiteinde van het huizenblok gevormd door de Joseph Brandstraat en de Hermanstraat afgesneden, alsook de lange punt ervan tussen de Hermanstraat en de Jeruzalemstraat. Op die plaats bevond zich een eigendom geattesteerd tot minstens het midden van de 17e eeuw. Het heette De Motte en was toen voorzien van een lusthuis afgeboord door grachten. Vóór 1870 werd op het eigendom een villa met kruisvormige plattegrond gebouwd, die pas in 1957 werd afgebroken toen het plein werd aangelegd. In het noorden integreerde dat plein het laatste stuk van de Ernest Discaillesstraat.

De naam van het plein werd toegekend tijdens de gemeenteraadszitting van 26.01.1962 en verwijst naar een historische gebeurtenis: de hulp die de gemeente Schaarbeek in 1945 stuurde naar de inwoners van Houffalize, dat grotendeels werd vernield tijdens het Ardennenoffensief. De stad Houffalize had trouwens een van zijn straten Rue de Schaerbeek gedoopt.

Het noordelijke gedeelte van het plein, aangelegd tegenover de toenmalige Discaillesstraat, bestaat uit huizen in eclectische stijl gebouwd tussen 1906 en 1912, op de plaats van wat een van de indrukwekkendste boerderijen van het oude dorp was. In de jaren 1960 werden de zuidelijke delen van het plein met modernistische appartementsgebouwen bebouwd.

Bronnen

Archieven
GAS/Bulletin communal de Schaerbeek, 1957, pp. 436-437; 1962, pp. 35-45.

Publicaties en studies
DEKOSTER, J.-A., Les rues de Schaerbeek, Brussel, 1981, p. 61.
GUILLAUME, A., MEGANCK, M., Atlas van de archeologische ondergrond van het Gewest Brussel. 16. Schaarbeek, Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Brussel, 2006, pp. 67-69.

Websites
Het verhaal achter de straatnamen van Schaarbeek