Typologie(ën)

woning met kunstenaarsatelier

Ontwerper(s)

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)
  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2013-2014

id

Urban : 23171
lees meer

Beschrijving

Voormalige persoonlijke woning met atelier van de beeldhouwer Jacques-Philippe De Haen, in eclectische stijl, gedateerd “1862” boven de toegang.

In de loop der jaren woonden verscheidene schilders in het gebouw: P. Wouters in 1880, Armand Vandersyp en Louise Van de Kerkhove vóór 1883, Jean-François Taelemans in 1885, Eugène Smits tussen 1887 en 1912, en Géo De Vlamynck van 1924 tot zijn dood in 1980. In 1926 liet laatstgenoemde het gebouw verhogen en de woonvertrekken wijzigen in art-decostijl.

Opstand van drie gelijke traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), de eerste als toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht. en in risalietRisaliet (Italiaans, van risalto: uitstekend deel), vooruitspringend volume van een gevel dat over de hele hoogte doorloopt en soms hoger is; naar gelang de positie worden er midden-, zij- en hoekrisalieten onderscheiden., en drie bouwlagen onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken., de derde toegevoegd in 1926 in dezelfde stijl. Het dak werd kort vóór 1994 gewijzigd. Gevel in rood-en zwartgekleurde baksteen met hardstenen elementen. Verdiepte schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren. op de benedenverdieping van de toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht.. Steekboogvensters met bakstenen archivoltGeprofileerde of versierde omlijsting van een boog., op de eerste verdieping onder een medaillonRonde of ovale cartouche. met bloemen in bas-reliëf. In deze bouwlaag, eerste borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. versierd met het jaartal in een loden cartoucheOmlijsting van een uitspringend vlak in de vorm van ingesneden en omkrullend papier of leer; vaak met opschrift of intern versierd.; de overige borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. met decor van ruiten in orbe-voie. Oud hoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel. met boogfriesReeks van kleine (decoratieve) bogen, vaak steunend op kraagstenen.. Deur bewaard.

Interieur. Twee ateliers achteraan, het eerste op de benedenverdieping, over anderhalve bouwlaag, het tweede op de eerste verdieping.

Bronnen

Archieven
GAS/DS 55-7.

Publicaties en studies
DENHAENE, G., L'expansion de Bruxelles au XIXe siècle. Naissance du Faubourg de Schaerbeek: histoire et images, vzw PatriS, Brussel, 2002, p. 62.
VAN SANTVOORT, L., Het 19de-eeuwse kunstenaarsatelier in Brussel (doctoraatsscriptie, vakgroep Kunstgeschiedenis en Archeologie), VUB, Brussel, 1995-1996, 1862/2.