Typologie(ën)

appartementsgebouw

Ontwerper(s)

Edmond PLETINCKXarchitect1928-1929

Stijlen

Art deco
Amsterdamse School

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2010-2012

id

Urban : 20672
lees meer

Beschrijving

Twee verschillende appartementsgebouwen in art-decostijl beïnvloed door de Amsterdamse SchoolBelangrijke Nederlandse expressionistische architectuurrichting (ca. 1913-1930) met specifieke volumewerking en decoratief baksteenmetselwerk (belvédère-baksteen) als haar voornaamste kenmerken., n.o.v. architect Edmond Pletinckx, nr. 107 voor eigen rekening, respectievelijk in 1928 en 1929. Ze staan op gebogen doorlopende  percelen en hebben allebei een achtergevel aan de Van Hamméestraat.

Gevels in bruine baksteen, in verschillende metselverbandenWijze waarop bakstenen aan de buitenzijde van een muur zijn gerangschikt., met elementen in hardsteen en granito. Eén appartement per bouwlaag.

Op nr. 107, vier bouwlagen. Gevel in Daillylaan met twee gelijke traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) op de verdiepingen, elk met een trapezoïdale gestapelde erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld.. Op de benedenverdieping, twee ongelijke venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. en deur onder luifelAfdak boven de ingang van een huis of handelszaak. en impostvensterVenster boven een deur en ervan gescheiden door een stenen dorpel, een entablement of een muurvlak.. Bewaarde deur, raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. vervangen. Gevel in Van Hamméestraat achter een omheiningsmuur met postamenten1. Rechthoekig voetstuk van een standbeeld; - 2. Balkvormige stenen bekroning; - 3. Stenen zijstukken van een balkonborstwering.. Laatste bouwlaag bepleisterdMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen.. Drie ongelijke traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), de laatste opengewerkt met loggia'sOverdekte, halfopen ruimte; schaduwrijke inham in de gevel van een gebouw.. Garagetoegang. Bewaard raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. op de loggia'sOverdekte, halfopen ruimte; schaduwrijke inham in de gevel van een gebouw..

Op nr. 109, gevel in Daillylaan van drie bouwlagen onder zadeldakDak met twee hellende dakvlakken. met een grote doorlopende  dakkapelUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap.. Drie ongelijke traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), de eerste als toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht.; de twee andere, uitkragend op de verdiepingen, vormen centraal overdekte balkons. OnderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen. in zandsteen van Gileppe. Eerste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) trapezoïdaal op de verdiepingen, afgezoomd met bakstenen zaagtandfriezen. Twee smalle venstersLicht- en/of luchtopening in een muur., het ene horizontaal, het andere in uitgelengde T-vorm. Smeedijzeren borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. met geometrisch motief. Bewaard schrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  op de benedenverdieping en op de toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht., waarvan de muuropeningen versierd zijn met glas-in-loodramen. In de Van Hamméestraat, inspringende hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. met driehoekige balkons en gelijke traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) aan de straatkant. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  grotendeels vervangen.

Bronnen

Archieven
GAS/DS 107: 61-107; 109: 61-109.