Typologie(ën)

burgerwoning

Ontwerper(s)

Georges LÉONARD DE SAINT CYRschilder, sierschilder1900

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch

Onderzoek en redactie

2010-2012

id

Urban : 20382
lees meer

Beschrijving

Symmetrisch geheel van drie burgerhuizen in eclectische stijl, ontworpen voor Georges Léonard de Saint Cyr, grondbezitter die aan de basis van de laan lag en die een tuinbouwbedrijf bezat dat liep van de Clayslaan tot de Trooststraat (nu Thomas Vinçottestraat, zie nr. 42), vóór de aanleg van de Artanstraat. Via een inrijpoort leidde nr. 67 naar zijn serresBroeikast..

Decor van spiegels met bloemensgraffiti, die op nr. 69 witgekalkt.

Op nr. 65 en 69, identieke gevels volgens spiegelschema, met asymmetrische compositieTypische gevelopstand bestaande uit twee ongelijke traveeën; in Brussel komt dit geveltype vaak voor met drie bouwlagen volgens verkleinende ordonnantie; de hoofdtravee is meestal breder, rijker uitgewerkt en wordt verder benadrukt door licht vooruit te springen en/of door één of meer balkons; de kelders zijn meestal hoog, wat zich vertaalt in een hoge onderbouw; het grondplan bestaat over het algemeen uit een aaneenschakeling van kamers. van twee bouwlagen onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken.. Bakstenen gevels met elementen in witte baksteen en witsteen, die op nr. 69 nu wit geschilderd. Trapezoïdale voorbouw bekroond door een terras met gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust., die op nr. 69 vervangen. DakkapelUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. met frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening. en œil-de-bœuf. Deur bewaard, smal impostvensterVenster boven een deur en ervan gescheiden door een stenen dorpel, een entablement of een muurvlak. versierd met een glas-in-loodraam dat een libel voorstelt. RaamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. vervangen, Tuinhekken bewaard.

Op nr. 67, smalle symmetrische gevel van drie bouwlagen onder topgevelHoogste deel van een gevel, vaak driehoekig en/of getrapt. met pittoreske dakstoelMeestal driehoekig samenstel van dragende onderdelen van een kap, in één vlak, haaks op het dakvlak en veelal opgebouwd uit één of meerdere elementen op elkaar (kapgebinten).. Gevel in crèmekleurige baksteen met elementen in groene baksteen en hardsteen. Inrijpoort onder I-balkIJzeren latei met I-profiel. op kussenblokken1. Dekplaat dat ligt tussen de drager (kapiteel) en het gedragene (balk of boog); 2. Kwartronde kraagsteen van een venster- of deurboog. op de benedenverdieping. Op de eerste verdieping, houten erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. op vijf korbelen1. Diagonale houten balk ter ondersteuning van overkragende elementen zoals een luifel, een kroonlijst,…; 2. Balk om de verbinding tussen trekker en spantbeen in een kapspant te versterken. en onder schilddakDak met twee driehoekige dakvlakken aan de smalle zijde en twee trapeziumvormige aan de lange zijde.. Twee gekoppeldeTwee of meerdere identieke bouwelementen (vensters, zuilen, pilasters) die tot een groter (symmetrisch) geheel zijn samengevoegd. rondbogige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op de tweede verdieping. Getoofd vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. in topgevelHoogste deel van een gevel, vaak driehoekig en/of getrapt.. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  bewaard.

Bronnen

Archieven
GAS/DS 49-65-69.
GAS/Bulletin communal de Schaerbeek, 1902, pp. 638, 1173.