Typologie(ën)

driegevelvilla

Ontwerper(s)

Frédéric KÖNIGarchitect1929

Stijlen

Eclectisme
Beaux-Artsstijl

Inventaris(sen)

  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch

Onderzoek en redactie

2012-2013

id

Urban : 22229
lees meer

Beschrijving

Op de hoek met de Mimosasstraat, villa in halfopen bebouwing met invloeden van art decoTendens tot de geometrisering van vormen en architecturale ornamenten die zich uitdrukt in het materiaal- en kleurgebruik. en de Beaux-ArtsstijlArchitectuurstroming (ca. 1905-1930) met reminiscenties aan de grote Franse architectuurstijlen uit de 18e eeuw. Rijk en zorgvuldig gedecoreerde gevels in natuursteen en/of simili of in combinatie met baksteen. Borstweringen en poorten in fraai uitgewerkt smeedwerk., n.o.v. architect Fred. König, 1929.

Twee bouwlagen onder mansarde en plat dak. Bakstenen gevel met elementen in similiBepleistering ter imitatie van natuursteen.. Sokkel in breuksteenMetselwerk bestaande uit brokken onregelmatige natuursteen. van groene zandsteen. Muuropeningen met omlijsting met hoekblokken. Hoofdgevel van drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...): twee imposante trapezoïdale voorbouwen, rechts uit de as ten opzichte van de straat, rond de toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht. met de korfboogvormige deur, geflankeerd door twee venstersLicht- en/of luchtopening in een muur., onder eenzelfde arcadeEén of meerdere bogen, steunend op zuilen of pijlers; kan ook blind zijn. met korfboogvormige keellijst.
Gevel aan de Mimosasstraat van drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), centrale voorbouw bekroond door een terras met opengewerkte borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust., derde traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) met de garagepoort (vervangen).
De linker zijgevel heeft één traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), met een glasdeurDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat. achter een terras. BepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. friesHorizontale band om een muurvlak in te delen of aan de bovenzijde te begrenzen; al dan niet beschilderd of versierd (terracotta, sgrafitto, cementtegels…). in het hoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel.; kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). bewaard. DakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. met gebogen kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement).. RaamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. met loodstrips bewaard. Smeedijzeren beglaasde deur. Tuintje afgesloten door een muurtje in breuksteenMetselwerk bestaande uit brokken onregelmatige natuursteen. van zandsteen en baksteen, met traliewerk van latere datum; smeedijzeren toegangshek.

Centraal trappenhuisGedeelte van een gebouw waarin de trappen zijn ondergebracht. onder daklicht.

Bronnen

Archieven
GAS/DS 120-15.