Typologie(ën)

herenhuis

Ontwerper(s)

G. Ch. VERAARTarchitect1914

Stijlen

Beaux-Artsstijl

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2010-2012

id

Urban : 20713
lees meer

Beschrijving

Op hoek met Vergotesquare, herenhuis in Beaux-ArtsstijlArchitectuurstroming (ca. 1905-1930) met reminiscenties aan de grote Franse architectuurstijlen uit de 18e eeuw. Rijk en zorgvuldig gedecoreerde gevels in natuursteen en/of simili of in combinatie met baksteen. Borstweringen en poorten in fraai uitgewerkt smeedwerk. n.o.v. architect G. Chrétien Veraart, 1914.

Drie bouwlagen onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken., in geel gres met hardstenen elementen. Twee gevels met op de hoek een toren met drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), op verdiepingen in risalietRisaliet (Italiaans, van risalto: uitstekend deel), vooruitspringend volume van een gevel dat over de hele hoogte doorloopt en soms hoger is; naar gelang de positie worden er midden-, zij- en hoekrisalieten onderscheiden. op zware consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief.; oculiKlein rond, ovaal of polygonaal venster.. Langs A. Reyerslaan, toegangsdeur met keellijst. Eén traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) met bow-windowErker (afk. Engels, van bow: buiging, en window: venster) die door haar gebogen vorm integrerend deel uitmaakt van de gevel en de achterliggende ruimte. bekroond door terras.
Gevel langs Vergotesquare op benedenverdieping vooraan aangevuld met volume met garage onder terras met balustradeHekwerk van spijlen of balusters.. Op eerste verdieping, trapezoïdale voorbouw met drie muuropeningen, twee ervan onder terras. Gevel geritmeerd door pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. met topstuk. Muuropeningen met sleutelSluitsteen van een opening; weerhoudt de gewelfstenen in een boog of gewelf. en gewelfde archivoltGeprofileerde of versierde omlijsting van een boog.. DakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. met gebogen kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement).; œils-de-bœuf. Smeedijzeren borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust., traliewerk van venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op benedenverdieping en tuinhek; smeedijzeren glasdeurDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat.. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  met roedeverdeling vervangen naar oorspronkelijk ontwerp.
Bijgebouw in tuin uit 2006 (architect Dirk Van Eyken) met behoud van de stijl zowel binnen als buiten.

Gedeeltelijk bewaard interieur in typerende Beaux-ArtsstijlArchitectuurstroming (ca. 1905-1930) met reminiscenties aan de grote Franse architectuurstijlen uit de 18e eeuw. Rijk en zorgvuldig gedecoreerde gevels in natuursteen en/of simili of in combinatie met baksteen. Borstweringen en poorten in fraai uitgewerkt smeedwerk.. Inkomhal met rijkelijk aangewende Belgische granietsoorten voor plinten en vloeren. Monumentale trap in geverniste eik, oorspronkelijk parallel met diensttrap (vervangen door lift), naar de eerste verdieping met opeenvolging van ontvangstruimtes: aan voorgevel, boudoir en salon in hoektoren, gescheiden van een biljartzaal door middel van een schuifdeur, vervolgens aan tuinzijde eetkamer. Salon met bewaarde eiken lambriseringWandbetimmering, meestal bestaande uit paneelwerk, aangebracht tegen een binnenmuur (vaak het onderste gedeelte ervan); later ook in marmer, stucwerk, …. In het merendeel van deze ruimtes sierschouwen ter hoogte van de venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. voor gasverwarmingselementen.

Bronnen

Archieven
GAS/DS 18-213.