Typologie(ën)

burgerwoning
driegevelvilla

Ontwerper(s)

Albert HERENTarchitect1928

Stijlen

Art deco
Amsterdamse School

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Schaarbeek (Apeb - 2010-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2012-2013

id

Urban : 22009
lees meer

Beschrijving

Geheel bestaande uit een burgerhuis en een villa, in art-decostijl met invloed van de School van Amsterdam, n.o.v. architect Albert Herent, 1928. Nr. 79 is gedateerd op de straatgevel.

Gevels onder mansarde en plat dak, in oranjekleurige baksteen met elementen in witsteen en similiBepleistering ter imitatie van natuursteen.. Vierkante trappenhuizenGedeelte van een gebouw waarin de trappen zijn ondergebracht. onder daklicht.

Algemeen Stemrechtlaan 77 (foto 2013).

Op nr. 77, symmetrische opstand van drie bouwlagen onder grote getrapte topgevelHoogste deel van een gevel, vaak driehoekig en/of getrapt.. Op de benedenverdieping, veelhoekige oculusKlein rond, ovaal of polygonaal venster. tussen de garagepoort en een terugwijkende portiek1. Open galerij of zuilengang waarvan het dak op zuilen of arcades rust; - 2. Classicistische ruimte vóór een toegangsdeur die terugspringt of niet gelijk is met de voorgevel; - 3. Samenstel van twee zuilen onder architraaf die overgang tussen twee ruimtes accentueert. voorzien van een vensterLicht- en/of luchtopening in een muur.; getrapte omlijstingen. Verdiepingen geflankeerd door pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. onder geometrisch topstuk. Veelhoekige erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. bekroond door een terras voor twee glasdeurenDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat.. Traliewerk op de benedenverdieping en smeedijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. bewaard. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  in de eerste twee bouwlagen bewaard; raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. in de tweede bouwlaag met bovenlichtBovenste gedeelte van een raam- of deurkozijn, gescheiden door een dwarsregel; soms voorzien van glas-in-lood en/of roeden. met glas-in-loodraam. Tuinhek verdwenen.

Algemeen Stemrechtlaan 79 (foto 2013).

Op nr. 79, Halfopen bebouwing waarvan de gevel langs de laan onder getrapte topgevelHoogste deel van een gevel, vaak driehoekig en/of getrapt., met links een getralied vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. onder het bouwjaar. Zijgevel van drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Op de hoek, veelhoekige erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. op de verdieping.
In de laan, garagepoort, boogvormig vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. met twee monelenStenen vensterstijl. op de benedenverdieping, trapezoïdale venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. in de hogere bouwlagen. Aan de tuin, eerste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) met een uitbouw met twee kleine venstersLicht- en/of luchtopening in een muur., bekroond door een schoorsteenkoker. De tweede traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) is voorzien van trapezoïdale drielichtenGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere.. Op de laatste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), terugwijkende toegangsportiek met trap, opengewerkt met veelhoekige arcadesEén of meerdere bogen, steunend op zuilen of pijlers; kan ook blind zijn..
Decor van uitspringende bakstenen en omlijstingen met zaagtandfries. Oorspronkelijke deuren; raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. grotendeels bewaard. KroonlijstenStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). bekleed met pvc. Voortuintje afgesloten door een muurtje met smeedijzeren hekwerk.

Interieur met op de benedenverdieping, eetkamer geflankeerd door een bijkeuken vooraan, een grote hal en een trappenhuisGedeelte van een gebouw waarin de trappen zijn ondergebracht. in het midden, een rookkamer achteraan.

Bronnen

Archieven
GAS/DS 250-77-79.