Typologie(ën)

burgerwoning

Ontwerper(s)

Stijlen

Eclectisme
Neorenaissance

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)
  • Het monumentale erfgoed van België. Koekelberg (DPC-DCE - 2020-2023)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2020-2022

id

Urban : 35610
lees meer

Beschrijving

Burgerwoning in eclectische stijl met neorenaissanceArchitectuurstijl (ca. 1860-1914) die zich inspireert op de renaissance, een kunststroming ontstaan in het Italië van de 15e eeuw en die er o.m. op gericht was de bouwkunst van de Grieks-Romeinse oudheid te doen herleven. inslag en asymmetrisch compositie, 1900 (jaartal in topgevel).

Maakt deel uit van een homogene huizenrij in eclectische en neoclassicistische stijl, van nr. 248 tot 288.

Gevel in natuur- en hardsteen. Gebosserde onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen.. HoofdtraveeBredere en rijker uitgewerkte travee, meestal van een huis met asymmetrische compositie; vaak in risaliet en onder bekronende topgevel. met drielichtenGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere.; op de eerste verdieping gebogen erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. op consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief. met leeuwenkop, bekroond door balkon met stenen postamenten1. Rechthoekig voetstuk van een standbeeld; - 2. Balkvormige stenen bekroning; - 3. Stenen zijstukken van een balkonborstwering. en smeedijzeren traliewerk; trapgevelGevel met een driehoekige bekroning die trapsgewijs versmalt. met oculusvenster en topsieraden. Oculusvenster met glas-in-lood waarin voorstelling van een pauw boven de deur; op de eerste verdieping halfrond balkon met gebuikteMet een buik staand; welvend oppervlak dat een ongelijkmatige boogwerking vertoont. smeedijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.; op de hoogste verdieping borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. met traliewerk; dakkapel onder tentdak. Boven het vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. op de benedenverdieping een medaillon met de vervlochten initialen P.T. (van Pierre Taymans, de opdrachtgever). Panelen met keramiektegels in de borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. en hoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel.. Schrijn- en smeedijzerwerk bewaard.

Binnen
. Meerdere plaatsen met decoratieve keramiektegels: wc op de tussenverdiepingLage verdieping tussen twee bouwlagen; vaak boven commerciële benedenverdieping gelegen. met blauwe en witte tegels (Boch Frères – La Louvière) die Belgische steden voorstellen (Brugge, Blankenberg en Oostende); paneel van keramiektegels in het trappenhuisGedeelte van een gebouw waarin de trappen zijn ondergebracht. stelt twee jongemannen voor, de ene in het water en de andere in een bloementuin, met vermelding "La Majolique d’Emptinne"; in een bijgebouw uit 1907 nog twee panelen van dezelfde fabrikant, deze keer met voorstelling van vogels.

Bronnen

Archieven
GAK/DS 8 (1900).