Typologie(ën)

sociale woonblok

Ontwerper(s)

Arthur PLADETarchitect1922

Stijlen

Art deco

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Erfgoedinventaris van de sociale woningbouw (La Fonderie - 2005)
  • Het monumentale erfgoed van België. Koekelberg (DPC-DCE - 2020-2023)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Sociaal
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2020-2022

id

Urban : 35401
lees meer

Beschrijving

Geheel van twee identieke sociale woonblokken in art decoTendens tot de geometrisering van vormen en architecturale ornamenten die zich uitdrukt in het materiaal- en kleurgebruik. naar een ontwerp van architect Arthur Pladet, 1922.

Beide panden omvatten oorspronkelijk 24 woningen en zijn gebouwd op een doorlopend perceel aan weerszijden van een binnenplein. Bouwheer was de Biscuiterie Chocolaterie Victoria, die er haar werknemers woongelegenheid wilde bieden.

Symmetrische opstanden van zeven traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) over vier bouwlagen, in baksteen, onderbroken door hardstenen en bepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. elementen; plat dak. Centrale traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) met verspringende bouwlagen die het trappenhuisGedeelte van een gebouw waarin de trappen zijn ondergebracht. verlichten, met daarop een topgevel met aan weerszijden sluitsieraden; op de bovenste verdieping: licht vooruitspringende tweezijdige erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld.; borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. onder de venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. versierd met bakstenen reliëfpanelen. Rechthoekige gevelopeningen; ramen op de benedenverdieping tweezijdig onder plat dakje. TraveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) geritmeerd door pilasters die uitlopen in drie slanke consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief. onder de uitkragende kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement).. Borstweringen onder de venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. met baksteenpartijen in verschillende kleuren en richtingen. Portiek met toegang waarboven het opschrift "FOYER VICTORIA". SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  vervangen. Grondig gerenoveerd in 2006.

Bronnen

Archieven
GAK/DS 1194-1 (1922).