Onderzoek en redactie

1993-1995

 

Van E. de Thibaultlaan naar Grote Haagstraat. Korte en rechte straat. De straat werd omstreeks 1923 aangelegd door de Etterbeekse Haard, naar aanleiding van de creatie van de Rinsdellewijk. De straat maakte echter geen deel uit van het algemeen rooilijnenplan. Het fort van Boncelles was een Luiks fort dat in 1914 aangevallen werd.

Het straatbeeld wordt bepaald door appartementsgebouwen opgetrokken door de Etterbeekse Haard in de jaren 1920. De panden werden symmetrisch langs beide zijden van de straat gebouwd. De gevels in baksteen met vier bouwlagen worden soms verlevendigd door het gebruik van similisteen voor onder andere banden en omlijstingen.

Nr. 1 en 2 gevels met vijf traveeën waarvoor bouwaanvraag van 1923, n.o.v. arch. Robert ALLARD. De panden worden geaccentueerd door de verticale vensterregisters en de centrale deurtravee met verspringende ordonnantie onder afgeronde bekroning. Voornamelijk getoogde vensters met versierde borstwering, rondboog- en rechthoekige vensters in de deurtravee. Houten kroonlijst op klossen, op consoles boven de middentravee.

 

Nr. 3 en 4 met vijf traveeën, bouwaanvraag van 1923, n.o.v. arch. Jacques DECOSTER, opgetrokken in 1925. De gevel wordt geaccentueerd door de verspringende ordonnantie in de centrale deurtravee. Muuropeningen met versierde borstwering gevat in nissen en geflankeerd door pseudo-pilasters. Voornamelijk rechthoekige muuropeningen, doch getoogde vensters op de begane grond. Houten kroonlijst op uitgelengde consoles boven de pseudo-pilasters.

 

Nr. 5 en 6 volgens bouwaanvraag van 1923, n.o.v. arch. Jean FINNÉ. Gevel met acht traveeën, getypeerd door licht midden- en hoekrisaliet, horizontale belijning door schijnvoegen in de eerste bouwlaag en de kordonvormende lekdrempels op de verdiepingen. Voornamelijk rechthoekige muuropeningen onder latei, pseudo-entablement en ontlastingsboog. Gekorniste houten kroonlijst met tandlijst boven de risalieten.

 

Nr. 7 volgens bouwaanvraag van 1924, n.o.v. arch. Maurice COCHAUX. Gevel met vijf traveeën, hoger oplopende middentravee met verspringende ordonnantie. Voornamelijk rechthoekige vensters met gedecoreerde borstwering ; steekboogvensters op begane grond. Houten kroonlijst op klossen.

 

Nr. 8 huisvest het "Institut Saint-Anne", in 1926 opgericht door drievuldigheidszusters. In 1956 kwam de school in handen van de ,"Soeurs de la Providence de Champion", in 1958 kreeg het zijn huidige naam, "Institut Saint-Anne". De school omvat verschillende vleugels.


Gevel in oranje baksteen met drie bouwlagen en acht traveeën. De rechthoekige muuropeningen zijn gevat in dito verdiepte velden met similibehandeling. Verspringende ordonnatie in de zesde traveeën met rondboogvenster ; afwijkende behandeling in de zevende en achtste travee. Gevelbeëindiging met overhoekse bakstenen tandlijst.

Bronnen

Archieven
B Regent 26.10.1949
GR 10.3.1921 ;

Publicaties en studies
BC 1945, p. 87
MEIRE, R.J., Histoire d'Etterbeek, Musin, Brussel, 1981, p. 107.