Typologie(ën)

appartementsgebouw

Ontwerper(s)

André MINEURarchitect1932

Ernest DELUNEarchitect1903

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)
  • Het monumentale erfgoed van België. Elsene (DMS-DML - 2005-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2009-2011

id

Urban : 19688
lees meer

Beschrijving

Op hoek met Dalstraat, appartementsgebouw resulterend uit verbouwing door architect André Mineur, van herenhuis en zijn bijgebouwen (stallingen en koetspoort) in 1932dat werd ontworpen door architect Ernest Delune in 1903.

Gevel in witte baksteen met elementen in hardsteen. Vijf bouwlagen, de laatste twee toegevoegd bij verbouwing van 1932.

Dalstraat. Twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) van ongelijke breedte. Op benedenverdieping stenen erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. onder drielichtGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere. met terras; net als de venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. die hem links flankeren, maakte deze erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. deel uit van het vroegere herenhuis.
Net als alle huizen in de Dalstraat, bevindt zich voor de gevel een non-aedificandi zone ingericht als voortuin, die moet bijdragen aan het groene en pittoreske karakter van de wijk van de vijvers.

Op hoek, vertrekkend van eerste verdieping, over alle verdiepingen gestapelde erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld., toegevoegd in 1932 (verlenging van erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. op hoek).

In Vilain XIIII-straat, gevel met vijf traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), laatste twee in 1932 toegevoegd (ter vervanging van voormalige stallingen). Rechts van toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht. (deur in vorm van drielicht), traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) met verspringende bouwlagen voor trappenhuisGedeelte van een gebouw waarin de trappen zijn ondergebracht..

Schrijnwerk vervangen; op art nouveauInternationale beweging (1893 - ca. 1914) als reactie op de ‘neo’-stijlen, maar met sterk lokale verschillen. In België kent de stijl twee stromingen, namelijk de florale art nouveau met Victor Horta als boegbeeld en anderzijds de geometrische art nouveau beïnvloed door Paul Hankar of de Wiener Secession. geïnspireerd profiel.

Bronnen

Archieven
GAE/DS 309-17A.

Publicaties en studies
Architektur des Auslandes. Serie I: Belgien und Holland, Leipzig, Wolfrum und Co, s.d.
Ferronnerie de style moderne II, motifs exécutés en France et à l'étranger, 2e série, éd. Schmid Ch., Paris, 1904, pl.29.