Typologie(ën)

opbrengsthuis
gelijkvloers met handelszaak

Ontwerper(s)

Statut juridique

Beschermd sinds 07 maart 1996, 18 maart 2004

Stijlen

Eclectisme
Neoclassicisme
Art nouveau
Art deco

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Elsene (DMS-DML - 2005-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2007-2009

id

Urban : 18878
lees meer

Beschrijving

Op hoek met Londenplein, opbrengsthuis in eclectische stijl met neoclassicistische inslag met handelsruimte op benedenverdieping, tweede helft 19e eeuw.

Vormt het einde van een coherente huizenrij in dezelfde stijl van nr. 53 tot 65.

Opmerkelijke winkelpui in art nouveauInternationale beweging (1893 - ca. 1914) als reactie op de ‘neo’-stijlen, maar met sterk lokale verschillen. In België kent de stijl twee stromingen, namelijk de florale art nouveau met Victor Horta als boegbeeld en anderzijds de geometrische art nouveau beïnvloed door Paul Hankar of de Wiener Secession. van 1906, oorspronkelijk ontworpen voor bakkerij ‘Lebon-Leurs' met verbruikzaal. In 1926 werd de bakkerij verbouwd tot viswinkel.

Drie bouwlagen onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken.. Vier traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in Troonstraat (laatste met verspringende bouwlagen) en twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) op Londenplein. BepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. gevel met hardstenen elementen. TraveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) gescheiden door pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. met schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren. en bekroond met Korinthisch kapiteelKopstuk van een zuil, pijler of pilaster; algemeen om de gedragen last op een smaller draagvlak over te brengen.. Zes dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap.. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  met roedeverdeling en kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). bewaard.

Op Londenplein, op eerste verdieping klein trapezoïdaal balkon met ijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust..
In Troonstraat in tweede bouwlaag van tweede traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) houten trapezoïdale erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. in art nouveauInternationale beweging (1893 - ca. 1914) als reactie op de ‘neo’-stijlen, maar met sterk lokale verschillen. In België kent de stijl twee stromingen, namelijk de florale art nouveau met Victor Horta als boegbeeld en anderzijds de geometrische art nouveau beïnvloed door Paul Hankar of de Wiener Secession. toegevoegd in 1906; centraal gedeelte is hoger en bekroond met terras met ijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. met geometrisch decor.

Troonstraat 65, handelspui (foto 2010).

Benedenverdieping vrijwel volledig ingenomen door uitstalraam in art nouveauInternationale beweging (1893 - ca. 1914) als reactie op de ‘neo’-stijlen, maar met sterk lokale verschillen. In België kent de stijl twee stromingen, namelijk de florale art nouveau met Victor Horta als boegbeeld en anderzijds de geometrische art nouveau beïnvloed door Paul Hankar of de Wiener Secession. ontworpen door een architect die zich sterk heeft geïnspireerd op geometriserende stijl van architect Paul Hankar. Bovenste gedeelte van venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. en bovenlichtBovenste gedeelte van een raam- of deurkozijn, gescheiden door een dwarsregel; soms voorzien van glas-in-lood en/of roeden. van deur naar handelsruimte met mat glas en schrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  met roedeverdeling met geometrische motieven. Rechts van uitstalraam, in Troonstraat, privé-ingang resulterend uit verbouwing.

Interieur. Benedenverdieping bestaande uit twee ruimten in enfilade. Aan straatkant op muur tegenover Troonstraat (oorspronkelijk achter de toog) groot figuratief paneel met visserstafereel (vijf vissers aan boord van een zeilschip op een woelige zee) in blauw en zwart keramieken omlijsting; het paneel is afkomstig van het keramiekatelier dat in 1897 werd opgericht door Célestin Joseph Helman, een architect uit Verviers. Dit opmerkelijke paneel is op enkele details na identiek aan een van de panelen ontworpen voor Rôtisserie Vincent in de Predikherenstraat nr. 8-10 in Brussel.

Beschermd op 07.03.1996; uitbreiding voor het interieur op 18.03.2004

Bronnen

Archieven
GAE/DS 291-65.

Publicaties en studies
DECLEVE, Ch., Guide des décors céramiques à Bruxelles de 1880 à 1940, Brussel, 1996.
SCHOONBROODT, B., L'Art Nouveau et les maîtres céramistes bruxellois, Hommage aux fabriques d'art Helman, Janssens et Vermeren-Coché, Escale du Nord, Anderlecht, 2002.
Monument et sites protégés, éd. Mardaga, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 1999, pp.137-138.