Typologie(ën)

appartementsgebouw
historische lift

Ontwerper(s)

Fernand SIMONSarchitect1929

A. VARLETarchitect1929

Stijlen

Art deco

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Elsene (DMS-DML - 2005-2015)
  • Inventaris van de historische liften (Homegrade - DPC)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Technisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2011-2013

id

Urban : 21469
lees meer

Beschrijving

Appartementsgebouw in art-decostijl, n.o.v. architecten Fernand Symons en A. Varlet, die tevens de opdrachtgever was, 1929.

Drie gevels en acht bouwlagen onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken. met dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap.. Op hardstenen onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen., gevels in oranjekleurige baksteen met talrijke elementen in similiBepleistering ter imitatie van natuursteen.. Rechthoekige muuropeningen.
De drie centrale traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in Renbaanlaan vormen een soort gewelfde voorbouw, met centrale toegangsportiek en op de verdiepingen loggia'sOverdekte, halfopen ruimte; schaduwrijke inham in de gevel van een gebouw. met terras afgesloten door ijzeren traliewerk. De schuine vlakken van de voorbouw zijn voorzien van een reeks kleine, zeshoekige oculiKlein rond, ovaal of polygonaal venster..
Op de hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw., deur die toegang geeft tot de salon van het appartement op de benedenverdieping. Op de hoek en ter hoogte van de eerste traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) van elke gevel wordt de benedenverdieping verlengd met een terras afgesloten door een stenen balustradeHekwerk van spijlen of balusters..

Renbaanlaan 1, aan de Klauwaertslaan (foto 2012).

In de Klauwaertslaan, gevel van vijf traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), de drie centrale als voorbouw met afgeronde hoeken, de hoek rechts voorzien van een reeks kleine zeshoekige oculiKlein rond, ovaal of polygonaal venster. en gebogen terrassen met ijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. voor een van de gekoppeldeTwee of meerdere identieke bouwelementen (vensters, zuilen, pilasters) die tot een groter (symmetrisch) geheel zijn samengevoegd. muuropeningen op de laatste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Garagepoorten in de onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen..
De meeste borstweringspanelen zijn versierd met een abstract decoratief bas-reliëfmotief. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  deels bewaard.

Gevels achter een achteruitbouwstrook met voortuintjes die bijdragen tot het landelijke en pittoreske karakter van de wijk van de Vijvers. Afsluithekken bewaard.

Interieur
Geraamte van gewapend beton. Eén appartement per verdieping. HoofdliftIn het nederlands gebruiken we de term hoofdlift wanneer er in het gebouw ook een dienstlift aanwezig is.  in het midden van het hoofdtrappenhuis, aangevuld met een dienstliftSecundaire lift voor gebruik door huispersoneel en vervoer van voorraden.  en -trap rechtstreeks naar de keukens.

Bronnen

Archieven
GAE/DS 168-1.

Tijdschriften
“Quelques immeubles de l'architecte A. Varlet”, Perspectives, 1, 1937, pp.44-46.