Typologie(ën)

appartementsgebouw
historische lift

Ontwerper(s)

Joe RAMAEKERSarchitect1930

Statut juridique

Beschermd sinds 16 maart 1995

Stijlen

Art deco
Amsterdamse School

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)
  • Het monumentale erfgoed van België. Elsene (DMS-DML - 2005-2015)
  • Inventaris van de historische liften (Homegrade - DPC)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Technisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2005-2007

id

Urban : 17114
lees meer

Beschrijving

Opmerkelijk appartementsgebouw op hoek in art decoTendens tot de geometrisering van vormen en architecturale ornamenten die zich uitdrukt in het materiaal- en kleurgebruik. met invloeden van de Amsterdamse SchoolBelangrijke Nederlandse expressionistische architectuurrichting (ca. 1913-1930) met specifieke volumewerking en decoratief baksteenmetselwerk (belvédère-baksteen) als haar voornaamste kenmerken., n.o.v. arch. Joe Ramaekers, 1930.

Acht bouwlagen waarvan hoogste in attiekMuur of bouwlaag boven de kroonlijst die meestal het dak aan het gezicht onttrekt.. Gevel in violetkleurige belvédère-baksteen. Gevels geritmeerd door brede erkersRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. op twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...); veelhoekige hoektoren bekroond met banden van lichtjes inspringende bakstenen. Grote vierledige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur.. Hoofdingang tussen twee meer discrete toegangsdeuren, de eerste naar conciërgewoning, de tweede naar een appartement. Bewaard schrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ... , oorspronkelijk in goudkleur geschilderd.

Interieur.
Bijzonder verzorgde gemeenschappelijke delen: bakstenen pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. van liftkooien; glas-in-lood met motief van figuurglas in trappenhuisGedeelte van een gebouw waarin de trappen zijn ondergebracht.; vloertegels in marmer met contrasterende kleuren; muren bekleed met lichtgele keramische tegels met granietachtige rand; geometrische glas-in-loodramen in gangen; verlichtingsarmaturen in glas-in-lood.

Bronnen

Archieven
GAE/DS 233-208-210.

Publicaties en studies
CULOT, M., TERLINDEN, F., Antoine Pompe et l'effort moderne en Belgique 1890-1940 (tentoonstellingscatalogus), Museum van Elsene, Brussel, 1969, p. 149.
Monument et sites protégés, éd. Mardaga, Brussels Hoofdstedelijk Gewest,1999, p. 159.

Tijdschriften
‘Immeubles de rapport à Bruxelles, J. Ramackers, M. Mercenier, Ad. Blomme, arch.s', Le Document, 4, 1936, pp. 56, 57.
TAELEMANS, E., ‘Les maisons à loyers en Belgique', Le Document, 77, 1930, s.p.