Typologie(ën)

burgerwoning
opbrengsthuis

Ontwerper(s)

Stijlen

Neoclassicisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Elsene (DMS-DML - 2005-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2007-2009

id

Urban : 19307
lees meer

Beschrijving

Geheel van drie neoclassicistische panden, 1872.

Maakt deel uit van homogene aaneenschakeling van neoclassicistische huizen van Keienveldstraat nr. 55 tot Koninklijke Prinsstraat nr. 55.

Koninklijke Prinsstraat 49 (2009 © bepictures / BRUNETTA V. – ERBERLIN M.)

Keienveldstraat nr. 55 en Koninklijke Prinsstraat 49. Twee identieke neoclassicistische burgerwoningen met symmetrische compositieTypische gevelopstand bestaande uit drie gelijke traveeën; in Brussel komt dit geveltype vaak voor met drie bouwlagen volgens verkleinende ordonnantie; de centrale travee wordt in vele gevallen rijker uitgewerkt en benadrukt door haar licht te laten uitspringen en/of door één of meerdere balkons; het grondplan bestaat over het algemeen uit een aaneenschakeling van kamers..
Vier bouwlagen. Benedenverdieping met doorlopende  schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren. en vleugeldeur met bovenlichtBovenste gedeelte van een raam- of deurkozijn, gescheiden door een dwarsregel; soms voorzien van glas-in-lood en/of roeden.; in Keienveldstraat hardstenen benedenverdieping en venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. met oorspronkelijke vouwblinden. Geriemde venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op verdiepingen en volgens verkleinende ordonnantie. Op eerste verdieping centrale glasdeurDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat. met entablementHoofdgestel of onderdeel ervan (vb. kroonlijst) als bekroning van muuropening; entablement vaak op consoles. en balkon met fraaie gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust..
Getande kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). op modillonsRechthoekig kraagstuk, ter versiering van een kroonlijst.. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  en kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). vervangen in Koninklijke Prinsstraat.

Koninklijke Prinsstraat 49, Keienveldstraat 59-57 en Keienveldstraat 55, opstand, GAE/DS 257-49 (1872).

Keienveldstraat nr. 57-59. Hoekpand met vier bouwlagen, tweede als tussenverdiepingLage verdieping tussen twee bouwlagen; vaak boven commerciële benedenverdieping gelegen., één traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in Koninklijke Prinsstraat, hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. en drie ongelijke traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in Keienveldstraat. In hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. glasdeurDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat. met entablementHoofdgestel of onderdeel ervan (vb. kroonlijst) als bekroning van muuropening; entablement vaak op consoles. en balkon met fraaie gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. Benedenverdieping in 20e eeuw volledig aangepast en gecementeerdMet portlandcement bestrijken. met schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren.; in Keienveldstraat marmeren herdenkingsplaat aan Auguste Perret (Elsene, 1875-1954), pionier inzake de toepassing van gewapend beton, die hier geboren is.

Bronnen

Archieven
GAE/DS 257-49.