Typologie(ën)

appartementsgebouw

Ontwerper(s)

Joseph VANDERSTRAETENarchitect1929

Stijlen

Beaux-Artsstijl
Art deco

Onderzoek en redactie

2011-2013

id

Urban : 21508
lees meer

Beschrijving

Op de hoek met de Terkamerenlaan ,appartementsgebouw in Beaux-ArtsstijlArchitectuurstroming (ca. 1905-1930) met reminiscenties aan de grote Franse architectuurstijlen uit de 18e eeuw. Rijk en zorgvuldig gedecoreerde gevels in natuursteen en/of simili of in combinatie met baksteen. Borstweringen en poorten in fraai uitgewerkt smeedwerk. met invloed van art decoTendens tot de geometrisering van vormen en architecturale ornamenten die zich uitdrukt in het materiaal- en kleurgebruik. n.o.v. J. Vanderstraeten i.o.v. Cocquyt, 1929.

Op een driehoekig perceel, gebouw van zeven bouwlagen onder pseudomansarde, met twee gevels verbonden door een brede hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw.. Bakstenen gevel met talrijke elementen in similiBepleistering ter imitatie van natuursteen. op hardstenen onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen.. Decoratieve elementen met invloed van art decoTendens tot de geometrisering van vormen en architecturale ornamenten die zich uitdrukt in het materiaal- en kleurgebruik.. Oorspronkelijk houten raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. grotendeels vervangen door pvc.

Vijf traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in Kongolaan, de drie centrale behandeld als voorbouw geritmeerd door pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel.. Op de benedenverdieping, centrale terugwijkende portiek1. Open galerij of zuilengang waarvan het dak op zuilen of arcades rust; - 2. Classicistische ruimte vóór een toegangsdeur die terugspringt of niet gelijk is met de voorgevel; - 3. Samenstel van twee zuilen onder architraaf die overgang tussen twee ruimtes accentueert. onder lichtjes trapezoïdale boogConstructie waarvan de beschrijvende lijnen delen van cirkels of gebogen lijnen zijn en waarin alle drukkrachten optreden. rond de smeedijzeren toegangsdeur, versierd met stenen banden in rustica. Verdiepingen met drielichtGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere., ter hoogte van de vierde en zesde verdieping beschermd door respectievelijk ijzeren vensterleuningLage, versierde leuning boven een onderdorpel, meestal in metaal. en borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. Op de zijtraveeën, terrassen met stenen borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. en metalen vensterleuningLage, versierde leuning boven een onderdorpel, meestal in metaal..
Voortuin afgesloten door smeedijzeren traliewerk dat tot de charme en de eenheid van de wijk bijdraagt.

Complexe hoekoplossing met een reeks terrassen met borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. en met metalen vensterleuningLage, versierde leuning boven een onderdorpel, meestal in metaal.. Hij wordt links geflankeerd door een halfronde uitbouw ter verbinding met de gevel in de Kongolaan, en rechts door een trapezoïdale gestapelde erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. ter verbinding met de gevel aan de Terkamerenlaan.

Vier traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in Terkamerenlaan in navolging van muurdamParement tussen twee muuropeningen (vensters of deuren) in dezelfde bouwlaag., vervolgens drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in risalietRisaliet (Italiaans, van risalto: uitstekend deel), vooruitspringend volume van een gevel dat over de hele hoogte doorloopt en soms hoger is; naar gelang de positie worden er midden-, zij- en hoekrisalieten onderscheiden. op de verdiepingen, met pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel.. MuurdamParement tussen twee muuropeningen (vensters of deuren) in dezelfde bouwlaag. en uiterste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) rechts met ter hoogte van de laatste twee verdiepingen doorlopende  balkons met stenen borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. en metalen vensterleuningLage, versierde leuning boven een onderdorpel, meestal in metaal.. Metalen borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. voor de glasdeurenDeur waarvan het grootste deel uit glas bestaat. op de vierde verdieping.

Interieur
Twee driekamerappartementen per verdieping.

Bronnen

Archieven
GAE/DS 77-1.