Typologie(ën)

appartementsgebouw
historische lift

Ontwerper(s)

Marcel PEETERSarchitect1935

Stijlen

Modernisme
Art deco

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Elsene (DMS-DML - 2005-2015)
  • Inventaris van de historische liften (Homegrade - DPC)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2007-2009

id

Urban : 18804
lees meer

Beschrijving

Modernistisch appartementsgebouw met art-deco-elementen i.o.v. Société des Pavillons Français en n.o.v. architect Marcel Peeters, 1935.

Zeven bouwlagen, hoogste als verspringende attiekverdiepingVerdieping (soms halve verdieping), gelegen net boven de kroonlijst of als terugspringende hoogste verdieping van een gebouw. , en vier traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...); getrapte geveltop met uitspringende canneluresParallelle, gootvormige decoratieve groeven op een zuil of pilaster.. Twee eerste bouwlagen bekleed met hardsteen; rest van gevel bepleisterdMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen.. TraveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) gescheiden door pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. en met rechthoekige muuropeningen. Op benedenverdieping drie garagepoorten en toegangsdeur in diepe opening. In hoogste bouwlaag venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. van laterale traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) met buisrelingen. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  en ijzerwerkVerzameling van alle metalen elementen van een gebouw. deels bewaard.

Binnenin, voorbij de smeedijzeren toegangsdeur met cirkelmotief, zet de grote rechthoekige inkomhal de strakke geometrische decoratie van de voorgevel voort: vloer in beigekleurige mozaïek, zwarte marmeren lambriseringWandbetimmering, meestal bestaande uit paneelwerk, aangebracht tegen een binnenmuur (vaak het onderste gedeelte ervan); later ook in marmer, stucwerk, …, uitspringende lijsten in de hoeken en het plafond, tweekleurige glas-in-loodramen. De granitotrap uiterst links omsluit de oorspronkelijke lift van het merk Schlieren, met smeedijzeren bordesdeuren in dezelfde stijl als de toegangsdeur.

Bronnen

Archieven
GAE/DS 116-48.