Typologie(ën)

appartementsgebouw

Ontwerper(s)

Claude LAURENSarchitect1949

Stijlen

naoorlogs modernisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Inventaris van het Hedendaags Erfgoed (Urbat - 1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Elsene (DMS-DML - 2005-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Technisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2011-2013

id

Urban : 21572
lees meer

Beschrijving

Opmerkelijk appartementsgebouw in modernistische stijl, n.o.v. architect Claude Laurens, 1949.

Smalle opstand van acht bouwlagen, de laatste twee terugwijkend, onder plat dak. Gevel en plattegrond ontworpen op een gemoduleerde structuur (geïnspireerd door Le Corbusier).
Op de gevel, betonnen geraamte bepleisterdMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. met similiBepleistering ter imitatie van natuursteen. en gevuld met geprefabriceerde Durisol-platen met bepleistering van grijs kwarts; benedenverdieping bekleed met in reliëf gevoegde Maaslandse breuksteenMetselwerk bestaande uit brokken onregelmatige natuursteen..

Johannalaan 4, benedenverdieping (foto 2012).

Inspringende benedenverdieping ondersteund zuilen; centrale toegangsdeur geflankeerd door een garagepoort. Op de verdiepingen, gevelbrede vensterregistersDoorlopende horizontale aaneenschakeling van vensters.. Van de tweede tot de vierde verdieping, uit de as geplaatste betonnen balkons met buisreling (glasplaat vervangt het oorspronkelijke traliewerk). Terrassen op de attiekverdiepingenVerdieping (soms halve verdieping), gelegen net boven de kroonlijst of als terugspringende hoogste verdieping van een gebouw.  afgesloten door een stenen borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. met ingewerkte buisreling. Aluminium raamwerkVast of bewegend houten of metalen omlijsting van een ruit binnen een kozijn. grotendeels bewaard. Daklicht omgevormd tot dak in 1984.

Achteruitbouwstrook afgesloten door een bewaard muurtje in Maaslandse breuksteenMetselwerk bestaande uit brokken onregelmatige natuursteen.. Het traliewerk is verdwenen.

Interieur
Licht geraamte in gewapend beton. Op de benedenverdieping: portiek1. Open galerij of zuilengang waarvan het dak op zuilen of arcades rust; - 2. Classicistische ruimte vóór een toegangsdeur die terugspringt of niet gelijk is met de voorgevel; - 3. Samenstel van twee zuilen onder architraaf die overgang tussen twee ruimtes accentueert. die toegang geeft tot de hal (wit marmer); conciërgewoning; doorgang naar garages achter aan het perceel; klein appartement dat op de tuin uitgeeft.

Jeannelaan 4, plan van de eerste verdieping (Lagae, J., Laurens, D., 2001, p. 71).

Van de eerste tot de vierde verdieping: typeverdieping met twee kleine identieke appartementen, gescheiden door de liftkoker en het trappenhuisGedeelte van een gebouw waarin de trappen zijn ondergebracht. (wit granito). De vijfde verdieping is identiek aan de lagere verdiepingen aan de straatkant en wordt aan de tuinkant door een binnentrap met de zesde verdieping verbonden. Die verdieping is aan de straatkant behandeld als duplex, met aan de tuinkant een terras bereikbaar op de zevende verdieping.

Bronnen

Archieven
GAE/DS 176-4.

Publicaties en studies
ARON, J., BURNIAT, P., PUTTEMANS, P., Le guide de l'architecture moderne à Bruxelles, Les Éditions de l'Octogone, Brussel, 1996, p. 122.
BURNIAT, P., PUTTEMANS, et al., L'Architecture moderne à Bruxelles, guide, Les Éditions de l'Octogone, Brussel – Louvain-la-Neuve, 2000, p. 227.
ARON, J., BURNIAT, P., et al., Inventaris van het hedendaagse patrimonium van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Brussel, 1994, fiche 95.
BEKAERT, G., STRAUVEN, F., Bouwen in België 1945-1970, 1971, p. 331.
LAGAE, J., LAURENS, D., Claude Laurens, architecture, projets et réalisations de 1934 à 1971, Vakgroep Architectuur en Stedenbouw (Universiteit Gent), Wetteren, 2001, pp. 68-73, 282.

Tijdschriften
“Immeuble à appartements, av. Jeanne à Bruxelles, Architecte: Claude Laurens”, La Maison, 3, 1951, pp. 89-92.
“Immeuble à appartements à Bruxelles”, Architecture, 6, 1952, pp. 198, 199.
“Immeuble à appartements, Bruxelles Claude Laurens architecte”, L'architecture d'aujourd'hui, 38, 1951, pp. 65-67.