Typologie(ën)

opbrengsthuis
gelijkvloers met handelszaak

Ontwerper(s)

Hubert LEJAERarchitect1884

Stijlen

Neoclassicisme

Inventaris(sen)

  • Het monumentale erfgoed van België. Elsene (DMS-DML - 2005-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2009-2011

id

Urban : 19921
lees meer

Beschrijving

Geheel van twee neoclassicistische huizen n.o.v. architect Albert Lejaer, 1884.

Maakt deel uit van neoclassicistisch straatbeeld van het plein, alsook van homogene aaneenschakeling van neoclassicistische panden in de Collegestraat van nr. 85 tot 99.

H. Conscienceplein nr. 2 – Collegestraat nr. 85. Opbrengsthuis met drie bouwlagen, drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) op het plein, twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in Collegestraat en blindeZonder opening; blind venster, schijnopening. traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) in Jean Van Volsemstraat. Benedenverdieping sterk verbouwd in 1967. Verdiepingen geleed door pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel., verbonden in hoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel.. Geriemde vensteromlijstingen met sleutelSluitsteen van een opening; weerhoudt de gewelfstenen in een boog of gewelf. en paneel op borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. Pleingevel met centraal balkon met gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. Getande kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). met modillonsRechthoekig kraagstuk, ter versiering van een kroonlijst.. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  gedeeltelijk bewaard.

H. Conscienceplein 2 – Collegestraat 85 en Jean Van Volsemstraat 49, opstand, GAE/DS 179-49 (1884).

Jean Van Volsemstraat nr. 49. Burgerwoning met drie bouwlagen. Benedenverdieping met doorlopende  schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren. en deur en vensterLicht- en/of luchtopening in een muur.. Op verdiepingen telkens tweelicht, deze van eerste verdieping met balkon met gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  gedeeltelijk bewaard.

Bronnen

Archieven
GAE/DS 166-2, 179-49.