Onderzoek en redactie

2009-2011

 

Bekijk de weerhouden gebouwenSterk hellende straat van de Wérystraat naar de rotonde die ze vormt met de Luikenaarsstraat, Jean Paquotstraat, Félix Boviestraat en Kuipstraat. Ze maakt een knik op de kruising met de Brouwerijstraat. Ze vormt eveneens een kruispunt met de Wérystraat en de Graystraat.

Net als de Brouwerijstraat, de Kuipstraat, de Spiraalbuisstraat, de Mouterijstraat en de Luikenaarsstraat (vroeger rue de l'Orge [Gerststraat], ontstaan uit de verbreding van de Zwanenberg, werd de Giststraat aangelegd in het kader van het Plan de la transformation du quartier du Cygne, tussen de Graystraat, het Flageyplein (destijds Heilig-Kruisplein), de Boondaalsesteenweg en de Kroonlaan. Deze wijk bestond destijds slechts uit vier smalle straten: de Fonteinstraet, de Damstraet, de Zwanenberg en de Zwanenstraat. In het kader van dit plan dat werd opgesteld door inspecteur der wegen Victor Besme en werd goedgekeurd bij K.B. van 25.05.1894, werden de eerste verbreed terwijl de Zwanenstraat verdween.

Aanvankelijk werd deze straat Moutstraat genoemd. Net als de rest van de straten in de buurt (brouwerij, spiraalbuis, kuip, mouterij en gerst) herinnert deze naam eraan dat deze plaats vroeger het centrum was van een grote brouwerijindustrie. Gist (schimmel) en mout (gekiemde gerst) zijn allebei noodzakelijk voor de gisting van het bier.

Giststraat en in haar verlengde de Wérystraat, vanaf de Brouwerijstraat en in de richting van de Kroonlaan (Prentbriefkaartenverzameling Dexia Bank).

De Giststraat werd tussen 1897 en 1910 bebouwd. In het eerste gedeelte, tussen de Graystraat en de Brouwerijstraat, bevinden zich vrij bescheiden huizen: asymmetrische gevels in baksteen met twee of drie bouwlagen. Het geheel van drie huizen met handelsruimte op benedenverdieping werd in 1905 ontworpen voor eigen rekening door Edmond Delune. Het oorspronkelijke uitstalraam van nr. 4 is in goede staat bewaard. Het tweede straatgedeelte, tussen de Brouwerijstraat en de Luikenaarsstraat werd bebouwd met burgerwoningen in eclectische stijl met twee of drie traveeën en drie bouwlagen.

Bronnen

Archieven
GAE/OW Historique des rues (1925).
GAE/OW 46.
GAE/OW Q9 Quartier du Cygne.
GAE/DS 2, 4, 6: 202-2; 202-4; 202-4-6.

Publicaties en studies
GONTHIER, A., Histoire d'Ixelles, Le Folklore Brabançon, Impr. De Smedt, Brussel, 1960, pp.45-90, 134-135, 160-161, 216.
HAINAUT, M., BOVY, Ph., Le quartier du Cygne (1), Gemeente Elsene, Brussel, 2000 (À la découverte de l'histoire d'Ixelles, 6).
HAINAUT, M., BOVY, Ph., Le quartier du Cygne (2), Gemeente Elsene, Brussel, 2000 (À la découverte de l'histoire d'Ixelles, 6).
Ixelles, Ensembles urbanistiques et architecturaux remarquables, ERU, Brussel, 1990, pp.93-98.
LE ROY, P., Monographie de la commune d'Ixelles, Imprimerie Générale, Brussel, 1885, pp.295-305.