Typologie(ën)

herenhuis

Ontwerper(s)

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)
  • Het monumentale erfgoed van België. Elsene (DMS-DML - 2005-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2009-2011

id

Urban : 19567
lees meer

Beschrijving

Op hoek met Vilain XIIII-straat, herenhuis in eclectische stijl met bijgebouwen, 1909.

Twee bouwlagen onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken.. Gevel in witte baksteen met elementen in hardsteen. DakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. onder al dan niet gebogen frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening.. Halfopen bebouwing met één gevel aan straatzijde, rest naar tuinzijde. Bewaard schrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ... .
Bijgebouwen (stallingen en koetshuis) met één bouwlaag achter en in verlengde van gebouw (verbouwd in 1911).

Gevel langs laan met vier ongelijke traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Op eerste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) van onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen. vertrekkende, gestapelde erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. onder dakkapelUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. met terras en balusterborstwering. Laatste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) lichtjes inspringend. Rechthoekige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur..

Hoofdgevel aan tuinkant met drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Centrale toegangsdeur benadrukt door hardstenen bordes1. Verhoogd platform vóór de ingang van een gebouw, bereikbaar via een aantal treden; - 2. Vloertje, boven aan of midden in een trap. en markies1. Beglaasde metalen of houten afdak; 2. Opvouwbaar zonnescherm boven raam of deur.  in ijzer en glas; daarboven vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. met stenen moneelStenen vensterstijl. en tussendorpelStenen dorpel die een deur of venster horizontaal in tweeën deelt.. Links van ingang van onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen. vertrekkende gestapelde erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. onder dakvensterUit het dakvlak opgaand stenen venster dat met de gevel in verbinding staat of er enkel door een kroonlijst van gescheiden is. met terras met stenen borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust..

Voor gevel aan straatzijde non-aedificandi zone ingericht als voortuin die bijdraagt aan het groene karakter van de wijk van de vijvers; smeedijzeren tuinhek waarschijnlijk oorspronkelijk.

Bronnen

Archieven
GAE/DS 142-43.