Onderzoek en redactie

2009-2011

 

Gelegen tussen de twee vijvers van Elsene. Verbindt de Vilain XIIII-straat met de Guillaume Macaulaan.

De square werd aangelegd in het kader van het Plan d'expropriation par zones pour l'aménagement des abords des étangs et pour l'ouverture de plusieurs rues aboutissant à l'avenue Louise, à la chaussée de Boondael, à la place Sainte-Croix et à l'ancienne abbaye de la Cambre dat werd goedgekeurd bij K.B. van 22.08.1873 (opgesteld door inspecteur der wegen van de buitenwijken van Brussel Victor Besme en directeur van Openbare Werken van Elsene Louis Coenraets). De aanleg van de wegen en de vijvers werd uitgevoerd door de Société de l'Avenue Louise – eigenaar van de terreinen beneden de rotonde van de Louizalaan –, en dit volgens een akkoord met de stad Brussel en de gemeente Elsene, die sinds 1871 de meeste van deze gronden in hun bezit hadden.

Gedachtenissquare, Monument van de op het veld van eer gesneuvelde inwoners van Elsene (1926) (foto 2010).

Op de square bevindt zich het Monument van de herinnering of het Monument van de op het veld van eer gesneuvelde inwoners van Elsene dat op 19.07.1926 werd ingewijd. De square kreeg zijn huidige vorm en naam naar aanleiding van de oprichting van dit monument.
Het monument bestaat uit een bronzen beeld ontworpen door Charles Samuël (1862-1938) en uit stenen sculpturen van Marcel Rau (1887-1966). De stèle werd uitgevoerd door de marmerbewerker Émile Beernaert, die sinds het begin van de 20e eeuw een bedrijf had tegenover het kerkhof van Elsene.
Op de square stond aanvankelijk, van 1903 tot 1926, het beeld van de geoloog en natuurkundige Alphonse Renard (beeldhouwer Alphonse de Tombay), dat in 1926 werd verplaatst naar de square tegenover de Koningstuin, ter hoogte van het kruispunt gevormd door de Generaal de Gaullelaan, de Braambosstraat en de Bellevuestraat (zie Generaal de Gaullelaan).

Bronnen

Publicaties en studies
DEROM, P., Les sculptures de Bruxelles. Catalogue raisonné, Patrick Derom Gallery, Brussel, 2002, p. 97.
HAINAUT, M., BOVY, Ph., Ixelles-Village et le quartier des Étangs, Gemeente Elsene, Brussel, 1998 (À la découverte de l'histoire d'Ixelles, 3), p. 20.
Ixelles, Ensembles urbanistiques et architecturaux remarquables, ERU, Brussel, 1990, pp. 81-88.