Typologie(ën)

beeldhouwwerk en herdenkingsmonument

Ontwerper(s)

Charles SAMUELbeeldhouwer1894

Franz DE VESTELarchitect1894

Stijlen

Neorenaissance

Inventaris(sen)

  • Het monumentale erfgoed van België. Elsene (DMS-DML - 2005-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2009-2011

id

Urban : 19445
lees meer

Beschrijving

Op de zuidwestelijke hoek van het Flageyplein, met de rug naar de vijvers, bronzen beeld op sokkel, gevat in een granieten en marmeren nis, ontworpen door beeldhouwer Charles Samuel en architect Frans de Vestel, 1894.

Charles Théodore Henri De Coster (München, 1827–Elsene, 1879), leraar aan de militaire school van Terkameren en Belgisch schrijver. Hij werd beroemd met zijn Aventures de Thyl Uylenspiegel et de Lamme Goedzack au pays de Flandres et ailleurs (1867). Hij leefde en stierf in de Gewijdeboomstraat nr. 116. Elsene eerde hem vijftien jaar na zijn dood met dit monument.

Opmerkelijk is dat het momument niet in de eerste plaats de schrijver voorstelt, maar vooral de helden van zijn befaamde roman: Tijl en Nele, gezeten op een sokkel. Achter hen vormt het monument een nis met gebogen frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening. rustend op zuilen. Op de zijkanten bevinden zich tevens sierzuilen. In het frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening. zijn een uil en een spiegel afgebeeld (Uylenspiegel) geflankeerd door putti. In de nis bevindt zich een marmeren medaillonRonde of ovale cartouche. met het profiel van Charles De Coster. Op het hoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel. is de inscriptie te lezen ‘EST-CE QU'ON ENTERRE ULENSPIEGEL, L'ESPRIT / NELE, LE CŒUR DE LA MÈRE FLANDRE', links en rechts geflankeerd door de koppen van Lamme Goedzak en Katelijne. Diverse elementen op de zijkanten verwijzen naar traditionele interieurs: een hangijzer, een spinnewiel, een spinstok, een kat en een hond. Het geheel is echter meer geïnspireerd door de Italiaanse renaissance dan door het Vlaanderen van de 16e eeuw.

Bronnen

Publicaties en studies
HAINAUT, M., BOVY, Ph., Ixelles-Village et le quartier des Étangs, Gemeente Elsene, Brussel, 1998 (À la découverte de l'histoire d'Ixelles, 3), pp. 13-14.
DEROM, P., Les sculptures de Bruxelles. Catalogue raisonné, Patrick Derom Gallery, Brussel, 2002, p. 97.
DEROM, P. (dir.), Les sculptures de Bruxelles, uitgeverij Pandora, Antwerpen, 2000, pp.97-99.

Tijdschriften
DE VESTEL, F., SAMUEL, C., ‘Monument à Charles De Coster, Place Ste-Croix, à Ixelles-Bruxelles (1894)', L'Émulation, 1895, pl. 35.