Typologie(ën)

architectenwoning

Ontwerper(s)

Victor TAELEMANSarchitect1904

Statut juridique

Beschermd sinds 19 februari 1998

Stijlen

Art nouveau

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)
  • Het monumentale erfgoed van België. Elsene (DMS-DML - 2005-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2007-2009

id

Urban : 19066
lees meer

Beschrijving

Eigen woning van architect Victor Taelemans, in art nouveauInternationale beweging (1893 - ca. 1914) als reactie op de ‘neo’-stijlen, maar met sterk lokale verschillen. In België kent de stijl twee stromingen, namelijk de florale art nouveau met Victor Horta als boegbeeld en anderzijds de geometrische art nouveau beïnvloed door Paul Hankar of de Wiener Secession., 1904.

Vier bouwlagen met verspringende traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Hardstenen sokkel. Gevel bekleed met grote witstenen plavuizen. Lichtjes naar rechts gedecentreerde toegangsdeur in hoefijzerboogBoog die meer dan een halve cirkel beschrijft; boog in de vorm van een hoefijzer. met geprofileerd buitenwelfvlak, doorkruist door posten van inkom. Rechterpost doorlopend  in consoleVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief. onder linkerkant van rechthoekige houten en metalen erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. op eerste verdieping. Links op eerste verdieping trapezoïdale erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. bekroond met terras met metalen borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. Op tweede verdieping grote rechthoekige erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. grenzend aan balkon en deels rustend op rechtererker van eerste verdieping. Beide erkersRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. – niet in gevel verwerkt, maar op de wijze van Victor Horta op de gevel aangebracht – rusten op consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief. die vertrekken van I-balkenIJzeren latei met I-profiel. van muuropeningen op benedenverdieping. In hoogste bouwlaag vier kleine langwerpige muuropeningen onder I-balkIJzeren latei met I-profiel. en van elkaar gescheiden door ornamentele cirkelvormige spiegels. Brede kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement)., geritmeerd door houten consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief.. Plat dak.

Schrijnwerk op benedenverdieping grotendeels bewaard; vensterbanken verlaagd en art nouveauInternationale beweging (1893 - ca. 1914) als reactie op de ‘neo’-stijlen, maar met sterk lokale verschillen. In België kent de stijl twee stromingen, namelijk de florale art nouveau met Victor Horta als boegbeeld en anderzijds de geometrische art nouveau beïnvloed door Paul Hankar of de Wiener Secession. schrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  vervangen volgens bouwtoelating van 1965 (arch. P. Evrard).

Interieur
In twee vertrekken op benedenverdieping aan weerszijden van gang, opmerkelijk houten plafond; erg verzorgd schrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  en messing deurklinken ontworpen door architect. Tegen achtergevel en in linkerhoek, elegante houten trap; onderkant van treden lichtgroen beschilderd en versierd met drie donkerdere parallelle lijnen; dit decoratief motief komt als een leitmotiv op verschillende plaatsen van het huis terug, onder meer op de sokkel van de gevel.

Beschermd op 19.02.1998

Bronnen

Archieven
GAE/DS 118-32.

Publicaties en studies
BORSI, F., WIESER, H., Bruxelles capitale de l'Art Nouveau, Franse vertaling J.-M. Van der Meerschen, 2e ed., Mark Vokaer éd., Brussel, 1992 (Collection Europe 1900), pp. 238, 268.
DEL MARMOL, B., DELSAUTE, J.-L., et al., Le quartier Saint-Boniface, Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Brussel, 1998 (Bruxelles, Ville d'Art et d'Histoire, 23), pp. 20-21.
Monuments et Sites protégés, Pierre Mardaga éditeur, 1999, p. 118.

Tijdschriften
‘Maison située Ernest Solvaystraat à Ixelles, Architect Mr Taelemans', Vers l'Art, 5, 1909, pl. 27.