Typologie(ën)

burgerwoning

Ontwerper(s)

Ernest DELUNEarchitect1892

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)
  • Het monumentale erfgoed van België. Elsene (DMS-DML - 2005-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2011-2013

id

Urban : 21459
lees meer

Beschrijving

Opmerkelijk burgerhuis in eclectische stijl, ontstaan uit de verbouwing in 1892 van een ouder huis (ca. 1870) door architect Ernest Delune (zie signatuur op zijgevel).

Geschiedenis
De huidige villa is het resultaat van de uitbreiding van een ouder huis gebouwd rond 1870 voor tuinbouwer en -architect Antoine Willems (1828-1880). Daarnaast omvatte het eigendom een grote tuin bestemd voor het tuinbouwbedrijf. Bij de dood van A. Willems in 1880 zette zijn weduwe, Catherine Bouton, de activiteiten voort tot in 1885, toen Edmond Canonne het huis kocht. In 1892 belastte Canonne architect Ernest Delune met ingrijpende uitbreidingswerken die tot de huidige villa leidden.

In 1918 verkocht E. Canonne zijn eigendom aan de Société des Tramways Bruxellois, gevestigd in de Renbaanlaan, die het in haar bezit hield tot in 1989. In de tuin werden aan de straatzijde en achter de villa nieuwe gebouwen (loodsen) opgetrokken.

Beschrijving
Villa van vier bouwlagen in twee volumes, het ene rechthoekig aan de straatkant (1892), het tweede in L-vorm (ca. 1870). Bijzonder decoratieve gevels: op hardstenen sokkel, bakstenen gevels met witstenen elementen en banden in donkerblauwe baksteen. Muuropeningen met verschillende vormen: rechthoekig, onder rondboogBoog waarvan de kromming een halve cirkel beschrijft. of getoogd, sommige per twee of drie gekoppeldTwee of meerdere identieke bouwelementen (vensters, zuilen, pilasters) die tot een groter (symmetrisch) geheel zijn samengevoegd..
Rechthoekig volume met, langs de Burgemeestersstraat, gevel van drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) van verschillende breedte. Op eerste verdieping, stenen en houten erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. onder lessenaarsdakDak bestaande uit één hellend dakvlak.; borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. versierd met balustersVaasvormige spijl van een borstwering.. Aan de tuinzijde, drielichtenGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere. op eerste en tweede verdieping; op eerste, drielichtGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere. onder boogveldenEen vlak omsloten door de binnenbegrenzing van een boog en de horizontale lijn die de aanzetten verbindt; meestal boven muuropeningen en soms versierd (beeldhouwwerk, blinde traceringen, cementtegels, …). versierd met schelp achter balkon met balustersVaasvormige spijl van een borstwering.; op tweede, centraal vensterLicht- en/of luchtopening in een muur. dat in topgevelHoogste deel van een gevel, vaak driehoekig en/of getrapt. uitmondt (uitspringende dakstoel).
Tweede volume in L-vorm. Aan de tuinzijde, toegangsdeur onder rondboogBoog waarvan de kromming een halve cirkel beschrijft., achter stenen bordes1. Verhoogd platform vóór de ingang van een gebouw, bereikbaar via een aantal treden; - 2. Vloertje, boven aan of midden in een trap.; balkon met ijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust..

Breed uitkragend dak met pittoreske kroonlijstenStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). (sommige met lamberkijn). SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  vervangen.

Toegang via dubbele smeedijzeren deur tussen zuilen in vergelijkbare materialen als die van de villa.

Bronnen

Archieven
GAE/DS 45-46.
GAE/OW 45 (beraadslagingen van de gemeenteraad tijdens de zitting van 22.12.1885).

Publicaties en studies
DELABY, É., “La villa Solbos (rue du Bourgmestre, 46)”, Mémoire d'Ixelles, 49-50, 1992, pp.14-21.
“Les Delune, architectes ixellois”, Mémoire d'Ixelles, 43-44, 1991, p.39.