Onderzoek en redactie

2013-2015

 

Bekijk de weerhouden gebouwenDe korte en rechte Arnaud Fraiteurlaan verbindt de Kroonlaan met de Pleinlaan en de Triomflaan en loopt over de Luxemburg-spoorlijn.

De laan was het resultaat van de verbreding van de oude Houtweg (of buurtweg nr. 3) die de Boondaalsesteenweg (ter hoogte van de begraafplaats) met Oudergem verbond en door de velden liep die thans door de campus van de VUB-ULB worden ingenomen. Het uitbreidingsplan verordend bij K.B. van 05.03.1895 voorzag eveneens in de opening van het laatste deel van de Kroonlaan.

Deze buurtweg kreeg toen verschillende namen: Waterkasteelstraat (wegens een watertoren die zich achter de muren van de begraafplaats bevond) en na de Eerste Wereldoorlog Maarschalk Pétainlaan; pas na de Tweede Wereldoorlog werd ze vernoemd naar Arnaud Fraiteur (Elsene, 1924 – 1943), een jonge verzetsstrijder uit Elsene die door de nazi's werd gefolterd en terechtgesteld omdat hij een aanslag had gepleegd in de lokalen van collaborerende publicaties.

De oudste huizen dateerden van kort vóór 1900 en bevonden zich aan de onpare zijde, voorbij de brug over de spoorweg. Ze werden allemaal afgebroken en vervangen door een modern gebouw. De rest van de onpare zijde word ingenomen door de omheiningsmuur van de begraafplaats van Elsene.
Aan pare zijde gaat de bebouwing hoofdzakelijk tot de jaren 1930 terug. Ze bestaat uit eengezinswoningen en kleine opbrengsthuizen.

Bronnen

Archieven
GAE/OW Historique des rues (1925).
GAE/OW 26, 80.

Publicaties en studies
Ixelles, Ensembles urbanistiques et architecturaux remarquables, ERU, Brussel, 1990, pp.121-123.

Tijdschriften
HAINAUT, M., “Une rue d'Ixelles porte leur nom”, Mémoire d'Ixelles, 28, 1987, pp.42-44.