Typologie(ën)

opbrengsthuis
gelijkvloers met handelszaak
burgerwoning

Ontwerper(s)

Jean VANDEURENaannemer, architect1899

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Het monumentale erfgoed van België. Elsene (DMS-DML - 2005-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2009-2011

id

Urban : 19540
lees meer

Beschrijving

Geheel in eclectische stijl bestaande uit appartementsgebouw met handelsruimte op benedenverdieping in A. Labarrestraat en burgerwoning in G. Macaulaan i.o.v. en n.o.v. aannemer Jean Vandeuren, 1899.
Stallingen binnen huizenblok vervolledigen het geheel.

Antoine Labarrestraat nr. 13. Opbrengsthuis oorspronkelijk voorzien voor kantoren van aannemer. Drie bouwlagen en op verdiepingen drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Gevel in baksteen met hardstenen elementen. In tweede bouwlaag venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. onder latei op kussenblokken1. Dekplaat dat ligt tussen de drager (kapiteel) en het gedragene (balk of boog); 2. Kwartronde kraagsteen van een venster- of deurboog. en in derde bouwlaag onder rondboogBoog waarvan de kromming een halve cirkel beschrijft.. Op benedenverdieping twee oorspronkelijke venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. in 1941 vervangen door handelspui; links geflankeerd door deur naar verdiepingen (bewaard). Bewaard schrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ... .

G. Macaulaan nr.16. Huis in eclectische stijl met neoclassicistische inslag.

Vormt samen met aanpalende huizen opmerkelijke huizenrij met harmonische en erg coherente architectuur.

Drie bouwlagen; op benedenverdieping twee en op verdiepingen drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Gevel in witsteen met talrijke elementen in hardsteen. Rechthoekige muuropeningen. Op benedenverdieping van hoofdtraveeBredere en rijker uitgewerkte travee, meestal van een huis met asymmetrische compositie; vaak in risaliet en onder bekronende topgevel. polygonale erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. links doorlopend  in toegangsportiek; geheel onder doorlopend  terras met ijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. SchrijnwerkVerzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen, erkeronderdelen, kroonlijst, …; bij uitbreiding ook materiaal in aluminium, PVC, ...  deels bewaard.

Bewaard voortuintje met bewaard hekwerk, aansluitend bij pittoreske en groene karakter van de wijk van de vijvers.

Bronnen

Archieven
GAE/DS 159-16.