Typologie(ën)

woning met kunstenaarsatelier
burgerwoning

Ontwerper(s)

Ernest DELUNEarchitect1899

Constantin-Émile MEUNIERbeeldhouwer

Statut juridique

Beschermd sinds 16 oktober 1997

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Actualisatie van de Urgentie-Inventaris (Sint-Lukasarchief - 1993-1994)
  • Actualisatie van het inventarisatieproject van het Bouwkundig Erfgoed (DMS-DML - 1995-1998)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)
  • Het monumentale erfgoed van België. Elsene (DMS-DML - 2005-2015)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Volkskundig
  • Historisch

Onderzoek en redactie

2005-2007

id

Urban : 16333
lees meer

Beschrijving

Huis in eclectische stijl met kunstenaarsatelier en met asymmetrische gevel, i.o.v. schilder en beeldhouwer Constantin Meunier (1831-1905) n.o.v. arch. Ernest Delune, 1899. Maakt deel uit van een homogene huizenrij van nr. 49 tot 63.

C. Meunier woonde in het huis tot aan zijn dood in 1905. Het werd in 1930 aangekocht door de staat en in 1938 verbouwd tot museum. Het werd op het einde van de jaren 1970 verbonden aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. In 1986 werd het door deze instelling heringericht. Thans zijn in het huis en het atelier talrijke schilderijen, tekeningen en gipsen en bronzen beelden van de kunstenaar tentoongesteld.

Bakstenen gevel met hardstenen elementen. Op hoofdtraveeBredere en rijker uitgewerkte travee, meestal van een huis met asymmetrische compositie; vaak in risaliet en onder bekronende topgevel. van onderbouwHoge sokkel, reikend tot ongeveer het midden van de toegang; meestal in hardsteen. en benedenverdieping, uitgespaarde portiek1. Open galerij of zuilengang waarvan het dak op zuilen of arcades rust; - 2. Classicistische ruimte vóór een toegangsdeur die terugspringt of niet gelijk is met de voorgevel; - 3. Samenstel van twee zuilen onder architraaf die overgang tussen twee ruimtes accentueert. met rechte trap, waarvan bordes1. Verhoogd platform vóór de ingang van een gebouw, bereikbaar via een aantal treden; - 2. Vloertje, boven aan of midden in een trap. deels dak van garage vormt.
Op hoofdtraveeBredere en rijker uitgewerkte travee, meestal van een huis met asymmetrische compositie; vaak in risaliet en onder bekronende topgevel. trapezoïdale erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. op korbelen1. Diagonale houten balk ter ondersteuning van overkragende elementen zoals een luifel, een kroonlijst,…; 2. Balk om de verbinding tussen trekker en spantbeen in een kapspant te versterken., later vervangen door PVC; bekroond door terras met smeedijzeren borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. voor drielichtGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere.. In hoogste bouwlaag van toegangstraveeTravee waarin de toegang is ondergebracht. kleine driehoekige erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. op korbelen1. Diagonale houten balk ter ondersteuning van overkragende elementen zoals een luifel, een kroonlijst,…; 2. Balk om de verbinding tussen trekker en spantbeen in een kapspant te versterken., die eveneens zijn vervangen door PVC. In borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. op benedenverdieping replica van relief ‘De industrie' dat Meunier ontwierp voor het ‘Monument van de Arbeid', een van de belangrijkste werken van de kunstenaar. DakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. van latere datum.

Abdijstraat 59, Constantin Meuniermuseum, bas-reliëf ‘De industrie’ (foto 2006).

Interieur. Typisch grondplan van burgerwoning van begin 20e eeuw met een enfilade van drie vertrekken naast het trappenhuisGedeelte van een gebouw waarin de trappen zijn ondergebracht..

Kunstenaarsatelier in achterhuis, met het huis verbonden door een galerie, in 1902 gebouwd i.o.v. C. Meunier; daarnaast kleine aangelegde tuin. Atelier voorafgegaan door klein vertrek onder zadeldakDak met twee hellende dakvlakken.. Het atelier is een trapezoïdale ruimte, verlicht door lateraal glazen dak dat doorloopt in de helling van het pannen dak. Zichtbare grote korbelen1. Diagonale houten balk ter ondersteuning van overkragende elementen zoals een luifel, een kroonlijst,…; 2. Balk om de verbinding tussen trekker en spantbeen in een kapspant te versterken. van het dakgebinte.

Beschermd op 16.10.1997

Bronnen

Archieven
GAE/DS 1-59.

Publicaties en studies
CHRISTOPHE, L., Musée Constantin Meunier, Brussel, s.d.

MEUNIER, C., Musée communal d'Ixelles (catalogus), Brussel, 1921.Monument et sites protégés, éd. Mardaga, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 1999, p. 123.
Musée Constantin Meunier: catalogue sommaire, Impr. Monnom, Brussel, 1939.
VAN SANTVOORT, L., Het 19de-eeuwse kunstenaarsatelier in Brussel (proefschrift ter verkrijging van een doctoraat in de kunstgeschiedenis en archeologie), VUB, Brussel, 1995-1996.


Tijdschriften
BAUDSON, P., ‘La collection du Musée Constantin Meunier: approche de trois modes d'expression d'un artiste', Bulletin van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, 1-3, 1985-1988, pp. 295-312.

BELMANS, J., ‘Le musée Constantin Meunier', Brabant Toerisme, 5, 1981, pp. 2-9.