Onderzoek en redactie

2018

 

De Olmkruidlaan verbindt de Vuurkruisenlaan met de Warandeveldstraat, waarachter ze wordt verlengd door de Jan Verbesseltstraat. Ze kruist de Pagodenlaan, waarmee ze een rotonde vormt.

Net als de overige verkeerswegen in de wijk van de Van Praetlaan, werd deze laan aangelegd volgens een plan dat ingenieur-directeur der Werken Pierre Gillet in 1934 opstelde. Ze zou vier straatdelen krijgen en moest de Molenblokstraat, een smalle weg die al op Neder-Over-Heembeek bebouwd was, westwaarts verlengen. Enkel het eerste straatdeel, aan de kant van de Vuurkruisenlaan, moest worden voorzien van achteruitbouwstroken bestemd voor voortuintjes.

De laan werd echter pas na de Tweede Wereldoorlog geopend. Het straatdeel tussen de Pagodenlaan en de Warandeveldstraat werd tussen 1944 en 1953 aangelegd en het deel dat aan de Vuurkruisenlaan begint na 1953. Het derde, gebogen straatdeel, dat na 1971 werd geopend, werd een deel van de Verbesseltstraat, terwijl het laatste, dat de laan met de Molenblokstraat moest verbinden, nooit werd uitgevoerd.

Bij besluit van 23.05.1955 werd het eerste straatdeel Olmkruidlaan genoemd, een naam die zoals bij de meeste straten in de wijk verband houdt met de plantkunde. De overige (toekomstige) straatdelen droegen aanvankelijk de naam Molenblokstraat. Pas later kreeg het tweede straatdeel van de huidige laan zijn definitieve naam.

Tijdens de tweede helft van de jaren 1930 werden al enkele woningen in art decostijl gebouwd in het toekomstige tweede straatdeel van de laan, hoewel dat toen nog niet was geopend. Daaronder een huis met oculusvormig venster (nr. 20) en een appartementsgebouw met centrale glaspartij (nr. 31). De rest van dit straatdeel, evenals het eerste straatdeel, werden bebouwd met huizen van het bel-etagetype en modernistische appartementsgebouwen, de meest ontworpen in de jaren 1950 en 1960, waaronder, op nr. 2-4, een dubbele woning met klassieke accenten, ontworpen in 1954 door architect Paul Heynderickx voor een familielid.

Bronnen

Archieven
SAB/PP 3525 (1934).

SAB/OW 2-4: 64887 (1954).

Publicaties en studies
VAN KRIEKINGE, D., Essai de toponymie laekenoise, Laken, 1995, s. p.

VAN NIEUWENHUYSEN, P., Toponymie van Laken (doctoraatsverhandeling in de Germaanse Filologie), UCL, Louvain-la-Neuve, 1998, p. 1538.