Typologie(ën)

opbrengsthuis

Ontwerper(s)

Ernest VAN HUMBEEKarchitect1862

Stijlen

Neoclassicisme
Second-Empirestijl

Inventaris(sen)

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Stad Brussel (1989-1993)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 32533
lees meer

Beschrijving

Enkelhuis met Second-Empire-inslag, waarvoor bouwaanvraag van 1862, mogelijk naar ontwerp van architect E. Van Humbeeck.

Drie bouwlagen en drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) onder zadeldakDak met twee hellende dakvlakken.. BepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. en beschilderde lijstgevel, de begane grond met schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren., op hardstenen plint. Getoogde bovenvensters in geriemde omlijsting met orenUitstekend deel van sommige bouwelementen of -constructies, meestal louter decoratief. en sleutelSluitsteen van een opening; weerhoudt de gewelfstenen in een boog of gewelf., op lekdrempel met bewerkte consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief.; fraai versierde borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. met palmetmotief op de tweede verdieping. Middentravee van de hoofdverdieping geaccentueerd door een balkon met gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. hek
en entablementHoofdgestel of onderdeel ervan (vb. kroonlijst) als bekroning van muuropening; entablement vaak op consoles., beide op consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief., en aansluitend dito Frans balkon. HoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel. met architraafHoofdbalk; het onderste, dragende deel van een klassiek hoofdgestel, meestal geleed door banden., casementenfries, kroon- en tandlijst met klossen. Begane grond met behouden rechterdeur, de venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. verbouwd tot winkelraam. In het ontwerp blindeZonder opening; blind venster, schijnopening. attiekMuur of bouwlaag boven de kroonlijst die meestal het dak aan het gezicht onttrekt. waarin centrale dakkapelUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap..


Bronnen

Archieven
SAB/OW 11492 (1862).