Bekijk de weerhouden gebouwenDe Stoombotenkaai loopt langs het Vergotedok in het westen en evenwijdig aan de Havenlaan. Het is een lange verkeersas, thans geprivatiseerd, die begint aan het Redersplein en uitmondt aan de Claessensstraat, ter hoogte van de Jachtenkaai.

De kaai werd aangelegd samen met het Vergotedok, dat in 1908 in dienst werd genomen. Ze kreeg haar naam bij besluit van het College van de Stad Brussel van 15.01.1909, verwijzend naar de stoomboten die het kanaal gebruikten.

Net als zijn oostelijke tegenhanger, de Rederskaai, loopt de weg langs een ongeveer 75 meter brede strook terrein die vroeger eigendom was van Naamloze Vennootschap Zeekanaal en Haveninrichtingen van Brussel en thans van de Haven van Brussel. Langs deze twee kaaien vestigden zich hoofdzakelijk bedrijven in de bouwsector, zoals groothandels in bouwmaterialen en cementfabrieken, die er vanaf de jaren 1910 hun magazijnen, loodsen en kantoren optrokken. De gebouwen aan de Stoombotenkaai waren vroeger aan de kant van het dok bereikbaar via spoorlijnen naar het station van Thurn en Taxis. Over deze spoorlijnen staan verscheidene kranen. Tijdens de laatste decennia van de 20e eeuw zijn de sporen en de meeste gebouwen verdwenen. De terreinen gelegen aan de twee uiteinden van de kaai worden thans ingenomen door cementfabrieken en hun betoncentrale, terwijl zich op het centrale gedeelte sinds einde 2017 het Bouwmaterialendorp bevindt, een multifunctioneel en modulair complex dat opslagruimte, showroom en kantoren verenigt (TETRA architecten).

Bronnen

Archieven
SAB/AR straten, doos 16–19, cote 16, nr.18 (15.01.1909).

Publicaties en studies
Bruxelles Port de Mer, Société Anonyme du Canal et des Installations Maritimes de Bruxelles, Editions Illustrées du “Soir”, 1922, p. 56.
HUBERTY, C., VALENTE SOARES, P., De Brusselse kanalen, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 1998, p. 40, (Brussel Stad van Kunst en Geschiedenis, 25).

Websites
www.port.brussels