Typologie(ën)

fabriek
herenhuis

Ontwerper(s)

INCONNU - ONBEKEND1904

Raymond LEMAIREarchitect1917

Stijlen

Art nouveau
Neoclassicisme

Inventaris(sen)

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Stad Brussel (1989-1993)
  • Inventaris van het Industrieel Erfgoed (La Fonderie - 1993-1994)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 31887
lees meer

Beschrijving

Voormalige fabriek van struisvogelveren en kunstbloemen. Kern gevormd door herenhuis met art nouveau- inslag - huidige vijf linkertraveeën -, waarvoor bouwaanvraag van 1904. Aangepast en uitgebreid tot het huidige industrieel complex, met vier vleugels rondom een binnenplein, naar ontwerp van architect Raymond Lemaire van 1917.

Lijstgevel met similibekleding en hardstenen elementen; drie bouwlagen en acht traveeën onder gebogen mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken.. Symmetrische opstand geleed door de plint, cordons en kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). met klossenKraagstuk van een kroonlijst met verfijnd uitgesneden en/of gefreesd hangend element of drop.. Op de begane grond rechthoekige inrijpoorten in de middentraveeën, getoogde in de uiterste, waartussen rechthoekige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. met geriemde omlijsting. RegistersVensterstrook in een topgevel. van rechthoekige bovenvensters met lekdrempel; entablementen op de tweede bouwlaag. DakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. met gebogen frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening.. Typisch schrijnwerk.

Rondom het binnenplein : oorspronkelijk baksteenbouw met cement, geopend door brede rechthoekige ramen; souterrainHoge kelder of half verzonken verdieping., vier bouwlagen en raekemdak met houten afwerking. Betonnen roosteringen.


Bronnen

Archieven
SAB/OW 7052 (1904), 25876 (1917).