Typologie(ën)

burgerwoning

Ontwerper(s)

Stijlen

Neoclassicisme

Inventaris(sen)

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Stad Brussel (1989-1993)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 32862
lees meer

Beschrijving

Drie burgerhuizen in neoclassicistische stijl met onder meer second-empire-inslag, waarvoor respectievelijk bouwaanvragen van 1863; souterrainHoge kelder of half verzonken verdieping., drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldakDak met twee hellende dakvlakken.

Lijstgevels, bepleisterdMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. en beschilderd op hardstenen plint, met vrij identieke ordonnantie en verwant decor. Begane grond met schijnvoegen. Accent op de bel-etage door een centraal balkon - doorlopend  in de puilijst - en entablementHoofdgestel of onderdeel ervan (vb. kroonlijst) als bekroning van muuropening; entablement vaak op consoles.. Rechthoekige en getoogde muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting. Klassiek hoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel. met casementen en uitgelengde consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief.. Bewaard houtwerk van vleugeldeuren, ramen en onder meer vouwluiken; ijzeren keldertralies en onder meer balkonhekken.

Nr. 17, met sobere gevelbehandeling en typische sluitstenen.

Nr. 19, met middenrisaliet vanaf de puilijst, gemarkeerd door oplopende vensteromlijstingen en een dakkapelUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. met driehoekig frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening..

Bronnen

Archieven
SAB/OW 19355, 19356 en 19357 (1863).