Typologie(ën)

opbrengsthuis
gelijkvloers met handelszaak

Ontwerper(s)

Louis BERDENarchitect1909

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Stad Brussel (1989-1993)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 31568
lees meer

Beschrijving

Huurhuis in classicerende stijl, naar ontwerp van architect Louis Berden van 1909, oorspronkelijk deel uitmakend van een ruimer hoekcomplex (Plattesteen) waarvan het hoekpand werd gesloopt.

Omvat vijf bouwlagen en zes traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken. (leien). Lijstgevel met imitatienatuursteenparement, geleed door geprofileerde kordons. Tweede bouwlaag opgevat als entresol. Overige verdiepingen gemarkeerd door een rechthoekige erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. met paneelversiering en balkonbekroning in de twee middentraveeën, gecanneleerde pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel., balkons en frontonbekroning in de zijtrav. Ongelijke rechthoekige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. ; ijzeren borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. en balkonleuningen met art nouveau-inslag. Kroonlijst en getoogde dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap.. Winkelpui van bij oorsprong, heden verbouwd.

Gelijkaardige opstand met slechts drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) en erkerpartij in Plattesteen nr. 13-15.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 3936 (1909).