Typologie(ën)

opslagplaats/loods
winkel

Ontwerper(s)

Oscar FRANCOTTEarchitect1911

Stijlen

Beaux-Artsstijl

Inventaris(sen)

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Stad Brussel (1989-1993)
  • Inventaris van de Industriële Architectuur (AAM - 1980-1982)
  • Inventaris van het Industrieel Erfgoed (La Fonderie - 1993-1994)
  • Inventaris van engineering erfgoed (2011)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Wetenschappelijk
  • Sociaal
  • Technisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 33185
lees meer

Beschrijving

Voormalige zetel van de Cristalleries du Val St Lambert naar een ontwerp van architect Oscar Francotte, 1911.

Heden Cultureel Centrum De Markten, en zetel van de Sociaal Kulturele Raad Brussel-Centrum. Herinrichting van café De Kristallen Bol door architect L. Maes, met glas-in-lood door H. Blondeel, in 1981-1982 : renovatie n.o.v. architect J. Van Uytsel in uitvoering.

Voorbouw met monumentaal gevelfront van Euvillesteen, in Beaux-ArtsstijlArchitectuurstroming (ca. 1905-1930) met reminiscenties aan de grote Franse architectuurstijlen uit de 18e eeuw. Rijk en zorgvuldig gedecoreerde gevels in natuursteen en/of simili of in combinatie met baksteen. Borstweringen en poorten in fraai uitgewerkt smeedwerk., met drie bouwlagen en vijf traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) onder mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken.. Enkelhuisopstand met klassieke opbouw gemarkeerd door een drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) breed centraal risalietRisaliet (Italiaans, van risalto: uitstekend deel), vooruitspringend volume van een gevel dat over de hele hoogte doorloopt en soms hoger is; naar gelang de positie worden er midden-, zij- en hoekrisalieten onderscheiden.: benedenverdieping met doorlopende  schijnvoegenImitatievoeg in metsel - of pleisterwerk, aangebracht om regelmatige verdeling te bewerkstelligen of bijvoorbeeld natuurstenen parement (simili) te suggereren. op hardstenen sokkel, verdiepingen volgens verkleinende ordonnantie geritmeerd door kolossale pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel., breed hoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel. en dakkapellen. Brede rechthoekige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. met lekdrempel en poort in de rechter travee. Verlaagde venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op de benedenverdieping met acanthussleutel. Centraal risaliet geaccentueerd door rondboogvormige nissen met rolwerkcartouche op de bel-etage, composiete pilasterkapitelen met vrouwenhoofd en consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief. onder het hoofdgestel. CartouchesOmlijsting van een uitspringend vlak in de vorm van ingesneden en omkrullend papier of leer; vaak met opschrift of intern versierd. met opschrift respectievelijk “VAL ST LAMBERT 1825” en “VAL ST LAMBERT 1914” in de zijtravee. KroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). met klossenKraagstuk van een kroonlijst met verfijnd uitgesneden en/of gefreesd hangend element of drop. en tandlijst boven fries en architraafHoofdbalk; het onderste, dragende deel van een klassiek hoofdgestel, meestal geleed door banden.. Drie grote dakkapellenUit het dakvlak opgaand venster; meestal in hout en vaak onder spitse kap. met gebogen frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening. en flankerende oeil-de-boeufs.

Interieur, vnl. trappenhuisGedeelte van een gebouw waarin de trappen zijn ondergebracht. en zogenaamde Spiegelzaal (voormalige toonzaal) op de bel-etage, in neo-Lodewijk XVI-stijl. Aansluitend magazijnen op L-vormige plattegrond, drie bouwlagen onder zadeldak, aan de binnenplaats. Eenvoudige baksteenbouw met ijzeren structuur en regelmatige ordonnantie van brede steekboogopeningen; twee- en driebeukige indeling met gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. zuilen in het interieur.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 5765 (1911).