Typologie(ën)

opbrengsthuis
gelijkvloers met handelszaak

Ontwerper(s)

Stijlen

Eclectisme
Art deco

Inventaris(sen)

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Stad Brussel (1989-1993)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 30381
lees meer

Beschrijving

Geheel van drie gekoppeldeTwee of meerdere identieke bouwelementen (vensters, zuilen, pilasters) die tot een groter (symmetrisch) geheel zijn samengevoegd. huurhuizen in eclectische stijl, waarvoor bouwaanvraag van 1899; vier bouwlagen + entresol en driemaal drie traveeën onder zadeldakDak met twee hellende dakvlakken..

Door kordons gelede lijstgevel van natuur- en hardsteen, het middenpand opgevat als risalietRisaliet (Italiaans, van risalto: uitstekend deel), vooruitspringend volume van een gevel dat over de hele hoogte doorloopt en soms hoger is; naar gelang de positie worden er midden-, zij- en hoekrisalieten onderscheiden.. Bel-etage telkens geaccentueerd door een centrale rechthoekige erkerRechthoekig of veelhoekig uitbouwsel, als het ware op de gevel geplakt en daardoor deel uitmakend van de achterliggende ruimte; vaak over één of meer verdiepingen gestapeld. doorlopend  in een gevelbreed balkon met balustrade en consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief.; dito middenbalkons hogerop. Rechthoekige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. met waterlijstVooruitspringende rand in het gevelvlak die regenwater buiten gevel laat afdruppelen.; opengewerkte borstweringen1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust. met ijzeren roosters in de zijtraveeën.

Oorspronkelijk winkelpuien met zij-ingang cf. nr. 66, gewijzigd in nr. 62 en 64, laatstgenoemde in art decoTendens tot de geometrisering van vormen en architecturale ornamenten die zich uitdrukt in het materiaal- en kleurgebruik. vermoedelijk uit 1925 naar een ontwerp van architect Félicien Joselet.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 17550 (1899).