Typologie(ën)

museum

Ontwerper(s)

E. WILLAME1879

Barnabé GUIMARD1780

Statut juridique

Beschermd sinds 06 mei 2004

Stijlen

Neoclassicisme

Inventaris(sen)

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Stad Brussel (1989-1993)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Landschappelijk
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 30362
lees meer

Beschrijving

Homogene bepleisterdeMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. gevelwand met classicerend uitzicht, opgetrokken naar ontwerp van architect E. Willame van 1879, als scherm voor de noordelijke uitbreiding van het toenmalige Paleis voor Schone Kunsten (zie Regentschapsstraat nr. 3) en de Koninklijke Bibliotheek in het Nijverheidspaleis (zie Museumplein). Stilistische voortzetting van de gevelarchitectuur aan het Koningsplein, aan het Museumplein eindigend op rotondevormige, rijker uitgewerkte hoekpartij, als inverse pendant van de ertegenover liggende ingangspartij van het Paleis van Karel van Lotharingen. Museum voor Oude Kunst gerenoveerd en heringericht met onder meer tentoonstellingszalen, museumbibliotheek en cafetaria, naar ontwerp van architecten R. Delers en E. de Felice (cf. ook Regentschapsstraat nr. 3).

Nr. 3. Convexe gevel van drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), tussen flankerende risalietpartijen van één traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), ten zuiden aansluitend op het gevelfront van het Museumplein. Nagenoeg identieke opstand, uitwerking en decor als de ingangspartij van het paleis van Lotharingen. Balkonbeelden de Kunst en de Poëzie door G. Charlier en de Letteren en de Wetenschappen door A. de Tombay; bas-reliëfs de Drukkunst en de Muntslag door P. Du Bois; medaillonsRonde of ovale cartouche. en corresponderende attiektrofeeën met uitbeelding van de Schilder-, Beeldhouw-, Bouw- en Muziekkunst (cf. ook inscripties) door J. Herain, G. Van den Kerckhoven, G. Devreese, Ch. Samuel; genieën door E. Namur en H. Pickery (sr.). Gehalveerde muuropeningen in de steekboognissen op de begane grond; hoogteverschil tussen Museumplein en Museumstraat in 1885 opgevangen door een als area opgevatte afdeling naar ontwerp van architect Alphonse Balat, heden afgezoomd door een keerwand met decoratief hekwerk van aluminium door beeldhouwer A. Willequet, als maskering voor de verluchtingsinstallatie van het ondergrondse museum.

Nr. 5. Sobere vier traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) brede gevel met drie en een halve bouwlaag: deurrisaliet in eerste traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), belijnde sokkel en rechthoekige omlijste vensters en poort met gestrekte druiplijst.

Nr. 7-9. Twee bouwlagen en totaal negen traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Nr. 7 als pendant van de drie traveeën brede aanleunende uitbreiding (1880) van Koningsplein nr. 3 (cf. aldaar). Nr. 9 in risalietRisaliet (Italiaans, van risalto: uitstekend deel), vooruitspringend volume van een gevel dat over de hele hoogte doorloopt en soms hoger is; naar gelang de positie worden er midden-, zij- en hoekrisalieten onderscheiden., met op bovenverdieping middenbalkon en rondboognissen aan weerszij, waarin allegorische uitbeelding van de decoratieve kunsten in relatie tot de architectuur en de industrie door J. Dillens. Centraal bas-reliëf boven deur, met embleem van Sint-Lukas, tussen de Glorie en de Vrede, uitgevoerd door E. Lefever.


Bronnen

Archieven
SAB/OW 17291 (1879-1880, 1882-1885).