Typologie(ën)

kapel

Ontwerper(s)

Leo VAN HEILarchitect1655-1661

Simon BRIGODEarchitect1956-1957

Maxime BRUNFAUTarchitect1956-1957

Statut juridique

Beschermd sinds 29 november 2001

Stijlen

Barok

Inventaris(sen)

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Stad Brussel (1989-1993)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Archeologisch
  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 31317
lees meer

Beschrijving

Oorspronkelijk gelegen op de hoek van de Bergstraat en de vroegere Apenstraat. Eerste kapel opgericht in 1519, met een legaat van Jan van Zuene, ten behoeve van de voerlui die in de omliggende herbergen verbleven, en nog in hetzelfde jaar ingewijd. Oprichting door Karel V bekrachtigd in 1521. Vanaf 1527 beheerd door de verversgilde, later door de bontwerkers, tenslotte door notabele buurtbewoners. Aankoop van een aanpalend huis in 1623, voor vergroting van de kapel. Eerstesteenlegging van een nieuwe kapel in 1655, waarschijnlijk voltooid na 1661. Op de westgevel na zwaar beschadigd tijdens het bombardement van 1695, vervolgens wederopgebouwd en in 1600 opnieuw ingewijd; sacristie inmiddels toegevoegd in 1696. Gesloten in 1798, hersteld in 1801 en heropend van 1802 tot 1804, definitief voor de eredienst heropend in 1814. Begin 20e eeuw onteigend voor aanleg van de noordzuid verbinding, vervolgens tijdelijk in gebruik als bioscoop. In 1927 op de westgevel en één aansluitende traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) na gesloopt voor aanleg van de Kardinaal Mercierstraat.

 Westgevel in 1956- 1957 gedemonteerd en wederopgebouwd aan de noordzijde van de Magdalenakapel.

Voorheen eenbeukige georiënteerde zaalkerk van zes traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) met ronde koorsluiting, overkluisd door middel van een barok kruisgewelf. Voormalige westgevel in barokstijl, te dateren 1655 en volgende. HalsgevelGevel waarvan de geveltop rechthoekig is en geflankeerd wordt door (gebeeldhouwde) vleugel- of klauwstukken. met wijde voluten en frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening., bekroond door vazen en een topstuk met kruis. ParementGevel- of muurbekleding. van zandsteen. Benedenbouw gemarkeerd door Ionische pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel. en een hoofdgestelHoog horizontaal lijstwerk ter bekroning van een gevel.. In de centrale partij rondboogpoort met waterlijstVooruitspringende rand in het gevelvlak die regenwater buiten gevel laat afdruppelen. en voluutsleutel, tussen verdiepte pilasters met schijfmotief vanaf de imposten, waarop de voluutconsoles van het gebroken frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening.. Via volutenSpiraalvormig ornament; meestal gebruikt als aanzetstuk van topgevels, bij deur- en vensteromlijstingen of als steunbeer. met granaatappel verbonden met een omlijste rondboognis met inschrift “S. ANNAE S.” Stenen Sint-Anna en Mariabeeld en eiken deurmakelaar, kopieën naar originelen, het beeld door Hieronymus II Duquesnoy bewaard in de Sint-Michielskathedraal, de makelaar bewaard in het Stadsmuseum. Aan weerszij soortgelijke nissen met cartouche en schelp. Topgeleding gemarkeerd door composiete pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel.. Breed rondboogvenster in barokke omlijsting met consolesVoornamelijk voluut- of S-vormig kraagstuk, soms ook louter decoratief., sleutelSluitsteen van een opening; weerhoudt de gewelfstenen in een boog of gewelf. en waterlijstVooruitspringende rand in het gevelvlak die regenwater buiten gevel laat afdruppelen.. Entablement en frontonDriehoekige of segmentvormige bekroning van een gevel of muuropening. waarin cartoucheOmlijsting van een uitspringend vlak in de vorm van ingesneden en omkrullend papier of leer; vaak met opschrift of intern versierd..
Gereconstrueerde zijgevel van drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), met zandstenen parementGevel- of muurbekleding. en hoge rondboogvormige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur..

Bronnen

Archieven
SAB/PP 2746-2748, 2695; NPP, B 22..

Publicaties en studies
BLEVI A., Uit de geschiedenis van Scheut, II, De Zak- en St.-Niklaasbroeders (Het Open Venster, 1955, 28).

Websites
BALat KIK-IRPA