Typologie(ën)

opslagplaats/loods

Ontwerper(s)

Stijlen

Eclectisme

Inventaris(sen)

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Stad Brussel (1989-1993)
  • Inventaris van het Industrieel Erfgoed (La Fonderie - 1993-1994)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 32403
lees meer

Beschrijving

Voormalig biermagazijn, met vier bouwlagen en drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) onder twee parallelle schilddakenDak met twee driehoekige dakvlakken aan de smalle zijde en twee trapeziumvormige aan de lange zijde. (nok loodrecht op straat), waarvoor bouwaanvraag van 1879. 

Doorlopend in Sint-Jan Nepomucenusstraat nr. 26, met identieke gevelopstanden aan weerszij. Witgeschilderde bakstenen lijstgevels met schaars gebruik van hardsteen onder meer voor plint, rechtstanden, sluitstenen en dorpels. Travee-indeling door pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel.; horizontaal belijnde registers waaronder een lagere bovenste verdieping. Vlak omlijste steekboogvensters met rollaag, diamantkopsleutel, doorgetrokken lekdrempels en imposten. Op de begane grond bredere steekbogen met inrijpoort in de midden-, getraliede keldermond, oculus met diamantkoppenPiramidaal ornament (3 of 4 zijden), onder andere gebruikt in banden en friezen. en bovenlichtBovenste gedeelte van een raam- of deurkozijn, gescheiden door een dwarsregel; soms voorzien van glas-in-lood en/of roeden. in de zijtraveeën. Eenvoudig geprofileerde kroonlijstStelselmatig uitkragende geprofileerde lijst boven een muur of een ander belangrijk bouwdeel (entablement). met tandlijst boven steigergatenGat aan de bovenzijde van een gevel waarin de horizontale dwarsbalken van een steiger werden bevestigd; vaak afgedekt door smeedijzeren (sier)deksel. deels met leeuwenkopvulling.

Interieur: driebeukige structuur van achttien traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), met bakstenen troggewelven op gietijzerenHard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. kolommen, voor de eerste twee bouwlagen en de kelderverdieping; houten balkenlagen op dito kolommen op de hoogste twee verdiepingen.


Bronnen

Archieven
SAB/OW 10435 (1879).