Typologie(ën)

woning

Ontwerper(s)

Antoine MENNESSIERarchitect1884-1886

Stijlen

Neo-Vlaamse renaissance

Inventaris(sen)

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Stad Brussel (1989-1993)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 32310
lees meer

Beschrijving

Twee symmetrische hoekhuizen in neo-Vlaamse-renaissancestijl, die het noordelijke uiteinde van de Van Gaverstraat markeren, een ensemble naar ontwerp van architect Antoine Mennessier, van 1884-1886. Jaarankers 1885 in de westgevel van nr. 30-32, gevelsteenStenen plaat of blok, aangebracht in of op een gevel, met opschrift. met jaartal 1886 en opschrift “a. mennessier - architecte - de cette ruein de oostgevel van nr. 34-36.

Telkens samenstel van twee gekoppeldeTwee of meerdere identieke bouwelementen (vensters, zuilen, pilasters) die tot een groter (symmetrisch) geheel zijn samengevoegd. woningen, met drie bouwlagen en elk één brede traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) met bijkomende deur, onder zadeldakDak met twee hellende dakvlakken. (nok parallel met Koopliedenstraat) met getrapte aandaken; later mansardedakGebroken kap of Frans dak met met steile ondervlakken en licht hellende bovenvlakken. in nr. 32. Identiek volume en ordonnantie, doch bescheiden variaties in de detailuitwerking. Decoratief parement van rode baksteen, gekarakteriseerd door een druk patroon van geel bakstenen platte banden, in nr. 30-32 met rasterstructuur, doorlopend  in de omlijsting van venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. en nissen. Gebruik van hardsteen voor de plint, kordons en al of niet doorlopende  dorpelsHorizontaal bouwonderdeel van een venster of deur (onderdorpel, tussendorpel, bovendorpel).. Markante versiering door middel van statuettes, reliëfs en maskerkoppen, geïnspireerd op gotisch en renaissance beeldhouwwerk, met terracottakleurige beschildering. Gesmeed ijzeren sierankers. Rechthoekige deur en venstersLicht- en/of luchtopening in een muur. op de begane grond, getoogde bovenvensters.

Monumentale trapgevels (7 treden) met schouderstukken aan de Van Gaverstraat, in de middenas gemarkeerd door de over de bovenverdieping uitkragende schoorsteen op korbeeltjes en met meerledig topstuk bekroond door een gesmeed ijzeren windvaanDraaibare, metalen versiering op een daknok of torenspits in de vorm van een vaan die de windrichting aanwijst.; flankerende rondboogvormige vensternissen in nr. 30-32. Klimmende boogfriezenReeks van kleine (decoratieve) bogen, vaak steunend op kraagstenen. als aflijning van de geveltoppen. Onderaan afgeschuinde hoekpenanten, de overkraging opgevangen door iconische consoles met middeleeuwse figuren.

Bronnen

SAB/OW 26128 en 23730 (1884-1886).