Typologie(ën)

Herberg
woning

Ontwerper(s)

Statut juridique

Beschermd sinds 10 april 1967

Stijlen

Traditionele architectuur

Inventaris(sen)

  • Bouwen door de eeuwen heen in Brussel. Stad Brussel (1989-1993)
  • Permanente actualisatie van de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (DPC-DCE)
  • Urgentie-inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Brusselse agglomeratie (Sint-Lukasarchief 1979)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

  • Artistiek
  • Esthetisch
  • Historisch
  • Stedenbouwkundig

Onderzoek en redactie

2016

id

Urban : 30424
lees meer

Beschrijving

Geheel van twee traditionele diephuizen op de hoek met de Wolstraat, van twee bouwlagen en elk twee traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) onder parallelle zadeldakenDak met twee hellende dakvlakken. met aandaken, door middel van muurankers 1601 (mogelijk 1610) gedateerd. Gerestaureerd onder leiding van architecten Raymond Lemaire en G. Gyömörey.

Vermoedelijk opgetrokken uit bak- en zandsteen, doch bepleisterdMuur of plafond bedekt met een laag mortel op basis van een mengsel van kalk, gips of cement en zand, met of zonder andere fijne toeslagmaterialen. en beschilderd. Dubbele trapgevelGevel met een driehoekige bekroning die trapsgewijs versmalt., verankerd door middel van lelie-ankers, onder meer met gekrulde spie, en jaarankers, op een vlakke sokkel. Aangepaste rechthoekige venstersLicht- en/of luchtopening in een muur.; rondboogdeur met kwarthol geprofileerde dagkantenBinnenkant (tussen muurvlak en kozijn) van de stijlen van een muuropeningen; soms geprofileerd of afgeschuind., imposten en sluitsteen uit de as van de derde traveeVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...). Geveltoppen met twee door waterlijsten aangegeven geledingen. DrielichtGroep van drie smalle vensters binnen dezelfde omlijsting, onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen/monelen; centraal venster soms hoger dan beide andere. gevormd door een rondboogvormig middenluik met imposten en sluitsteen, en flankerende rechthoekige venstertjes, met kwartholle dagkantenBinnenkant (tussen muurvlak en kozijn) van de stijlen van een muuropeningen; soms geprofileerd of afgeschuind., in de eerste geleding; dito rechthoekige luik in de tweede.
Zijgevel (Wolstraat) van vier traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...), voorzien van rechte muurankers met gekrulde spie, op een kwarthol geprofileerde sokkel. Zelfde venstersLicht- en/of luchtopening in een muur.. Rechter travee verhoogd met een getrapt dakvensterUit het dakvlak opgaand stenen venster dat met de gevel in verbinding staat of er enkel door een kroonlijst van gescheiden is. met schouderstukken en rechte ankers, waarin een rechthoekige luik met kwartholle dagkantenBinnenkant (tussen muurvlak en kozijn) van de stijlen van een muuropeningen; soms geprofileerd of afgeschuind. en latei op korbeeltjes.
Bewaarde balkenlagen en dakgebint in het interieur.

Bronnen

Archieven
SAB/OW 85116 (1975).